Naša književnost

У Совјетском Савезу ' 255

У љубави и другарству совјетских књижевника према нашима, у сваком тренутку изражени су, у првом реду и пре свега, љубав и другарство совјетских књижевника према народима Југославије, непоколебљивим у суровим данима ослободилачке борбе и неуморним, спремним и на највеће подвиге у новим ОТАЦА биткама обнове и изградње. <

Новим делима, новим напорима на културном плану, новим

књижевним и другим уметничким делима — делима која ће и временски, и садржано, у свему ићи у корак са великим данима које проживљујемо и које ћемо проживети — једино на тај на-

чин ће наши ствараоци, поред љубави коју осећају према братским народима Совјетског Савеза, у правој мери одговорити на те обавезе.

У Педагошком институту у старој московској згради у „Гане ковој улици, у светлим, топлим погледима студентске омладине - — могло се прочитати да нас совјетска омладина познаје, да добро познаје наше велико дело, и да је сигурна у нас, у наше стваралачке снаге, у остварење свих подухвата на које се наши народи, на које се наши ствараоци одлуче.

По старом, традиционалном руском обичају, студент другог курса Поликанов, приликом посете Педагошком институту, пожелео је добродошлицу књижевницима! ПРЕ стиховима „Совјетска омладина југословенским друговима“, које је за ту прилику саставио. Тај сусрет са студентском омладином Совјетског Савеза је само једна од многих драгих епизода са нашега пута, али истовремено и појава од дубоког значаја за осећања младих генерација Совјетског Савеза према нашим народима.

Пламеним осећањем борца-уметника изразио је братство народа Совјетског Савеза и народа наше отаџбине, славу наше борбе и стваралачку снагу наших народа Николај Тихонов у свом великом циклусу песама, чији су извесни делови објављени у часопису „Знамја7 за време боравка наше делегације.

Великом песнику Николају Тихонову морамо одговорити новим успесима и подвизима у изградњи, у културном раду, у књижевном и уметничком стваралаштву. ;

Морамо достојно одговорити братским народима Совјетског Савеза, народима који су кроз Октобар и Велики отаџбински рат створили И одбранили моћну отаџбину социјализма.

· ЧЕДОМИР МИНДЕРОВИЋ