Naša književnost

262 : - - Наша Нас

за раку на образу, те велике ноћи. Али је марио дед Јон. Старац био се полео уз лестве од горуна и прстима покупио паучју мрежу. Паук, застрашен, једва је утекао да га старчеви прсти не згњече. Дед Јон је ставио паучину на унукову рану. Неколико дана је прошло, Мартину је зарасла рана, паук је изткао другу мрежу. Била је довољна само једна мрежа да Мартину зарасте _рана. Тако је учио травар Тоза Бунзан. Отада, одлазећи по воду, Мартин се често огледао у извору. Био је задовољан, над водбм. Дед Јон случајно га био затекао како се огледа. Дирнуло га је то Мартиново огледање у води. МИ Флора је волела да се тако огледа. Оде по воду, па је нема по читаву вечност. После тога се старац прикрадао кладенцу и из потаје гледао шта све Мартин чини над водом. Последњи пуг био се уверио да се Мартин огледа само због ожиљка...)...

Управо су старчеву мисао у томе тренутку болови опет збрисали. У трен ока његово рошаво лице претворило се у дугу плиму палње. Болест му је пустошила тело пењући се, у сваком јачању болова, кроз крв, према грудима. Долазила је оздо, од ногу.

Еола горштачка свест отимала се пркосно. Јауци нису смели да олакшају смртоносне болове. Ту је Мартин, могао би чути. Онла би он, копил, унео у своју чедну мисао горко сазнање: да је човек слаб. Монако је неизбежно што ће Мартин бити сурово изненађен кад нестане деда Јона, поред кога је цветао. У тој неминовности бар је утешно што је Мартин одвећ млад е да би сазнао да је смрт јача од живота: Па будући да је дед Јон сву своју љубав био пренео на Флорина сина, Мартин Првул Долкан има да зна да само живот По поје Мора да остане расмејан.

А да ли ће Ба нестати Јонг Болест га је већ толико 0својила да му и вид нестаје. Зашто му трне вид» Каква је то опака бољка што и на очи насрћег Једино би травар Тоза Бунзан могао да зна нешто поближе о њој. Само би он могао да је укроти. Али њега још нема. Да није можда запао у сметове» Да га није лавина снела у бездане Да га није растргла вучја гладе Онда Бе и Јон Барбул Долкан бити растргнут.

То није могућно, никако то није могућно. Јон Долкан само се мало удаљио од стварности, заборавио се. Този Бунзану не може ништа рђаво да се деси. Та он је травар! Никаква заседа

х