Naša književnost

Почетак битке и 289

сиве браде један такав нехат према ситницама био је злочин. — Ако правите пројект пећи, онда изволите показати све — наиме и размер бетонске плоче! — Са ове као успут бачене примедбе ГрумГржимајло је прешао потом на дубље расматрање пројекта. У његовим оштрим критичким примедбама није било ни сенке сажаљења —- говорио је сухо, као да је давао на знање да нема намере да прави попуст ауторовој младости. У дипломском пројекту, ако му приђемо принципијелно, показује се не само знање, које је дотични студент сакупио и усвојио у низу година свога школовања, — то се само по себи разуме. Важно је друго: дипломски пројект показује ауторов прилаз теми, изражава мисао будућег инжењера, његов замах, дрскост и сигурно око.

Грум-Гржимајло лагано је прелазио од цртежа до цртежа. Андрејев је немирно мотрио на сваки његов покрет. По мишљењу професор, младић је био пројектовао „гладну пећ“, није јој дао довољно топлоте. Шта ће још рећи» — узнемирен је мислио Андрејев.

Грум-Гржимајло посматрао је нетремице младића, као да је хтео у њему, младом студенту, наћи неке познате му црте, затим се нагло окренуо и рекао, не кријући своју завист:

= Како је лепо почињати рад у младости...

Да, како је лепо почињати док си млад... Чак и кад ти је пут, пут младог инжењера, посут трњем а не ружама. Чак кад старо конзервативно инжењерство види у теби „црвеног стручњака“, конкурента, који може да га засени и потисне у страну.

Три млада инжењера дошла су двадесет пете у московску фабрику „Срп и Чекић".

Главни инжењер фабрике дуго је превртао у рукама упут, који му је пружио Андрејев, и с осмехом рекао:

— Зар вама није свеједно где ћете — у мартеновски цех или у кобасичарску фабрику-2...

—- Хтео бих челик да калим! — рече Андрејев. — Челик!

— Покушајте, — хладно рече главни инжењер и пути га у мартеновски цех.. 7

Али нису му одмах дали да кали селик. Био је инжењерстажиста, ишао је кроз цех, гледао како врачају око пећи стари мајстори и могао само да им завиди. Пећима га још дуго нису пуштали. И тек једном, кад се разболео мајстор Микулин, и нису имали коме да повере топљење, младом инжењеру су дозволили