Naša književnost

Почетак битке рођ

прве почетке социјалистичке индустрије. Магнетка и Кузњецкстрој тек су силазили с пројекта на тле. Тражили су — где је та планина Магнетка, где је та сибирска варошица Гурјево, у чијој близини је ударен темељ највећој фабрици у свету. Тек после, неколико година после, људи су навикавали на речи: Магнетка, Кузњецк, а тад, у почетку тридесетих година. ове речи и схватања везана за њих тек су се рађала..

Сад, кад пишем ове редове, у четрдесет шестој после рата, који је био велико искушење за све наше материјалне и духовне снаге, када је сам живот сјајно потврдио и одлучујући значај Стаљинове политике индустријализације, пада ми на памет један давно заборављени интервју који је дао чувени детроитски пословни човек Хенри Форд. Седамнаестог јуна хиљаду деветсто тридесете, на дан пуштања стаљинградске тракторске фабрике, Форд је дао интервју: Рекао је кратко и самоуверено, као што и доликује једном бизнесмену: „Русија почиње да зида. Са мог гледишта свеједно је на какву се теорију наслања реални рад, уколико у будуће буду решавала факта. Пословни човек, један од првака америчке индустрије, Хенри Форд није сумњао да факта неће бити у нашу корист: био је сигуран да Руси неће моћи савладати савремену високу технику.

Дозволићу себи још једно мало отступање и навешћу запажање једног другог "Американца — инжењера-геодета Сваџана, обичног просечног Американца који се зближио са нашим животом тих далеких година прве петолетке. Био је учесник у изградњи Стаљинградске Трактсрне. Према америчком схватању. — бизнес је бизнес — Сваџану је, чини се, било сасвим свеједно где ће се вршити премер изградње — у Јужној Америци или на обали Волге где се песак довлачи камилама. Човек незаинтересован политиком, Сваџан је савесно обављао свој посао, за који му се редовно плаћало. Седи инжењер ишао је у дугачком капуту великих џепова из којих му је увек вирио савијен цртеж или лењир. ·

На Стаљинградској Тракторној видео сам га седамнаестог јуна хиљаду деветсто тридесете, тада је са великог конвејера сишла машина петнаест до тридесет коњских снага. Била је то прва машина од будућих педесет хиљада таквих истих, које су чиниле годишњи програм фабрике. О њима, о педесет хиљада трактора, друг Стаљин је сликовито и снажно рекао тог дана, да ће ОВИХ.