Naša književnost

292 - 5 Наше. књижевност

педесет хиљада граната рушећи стари буржоаски свет пробити пут новом, социјалистичком начину живота у свету.

Не знам о чему је тад мислио инжењер-геодет Сваџан, какве је мисли и осећања изазвала у њему прва машина која је с хуком ишла совјетском земљом... Сваџан је ћутке посматрао ову машину, и људе који су је били опколили. Након годину дана срео сам га у Харковској Тракторној на дан пуштања фа= брике. Нешто се десило ћутљивом, уздржаном Американцу. Он, који није никад давао интервју дописницима, никад није јавно говорио, наједном је затражио реч. И рекао је да такве ствари, као пуштање тракторних фабрика, не треба процењивати само доларима и центима. Сваџан је проширио нешто Постир свог говора.

— Реке, — рекао је, — које су вековима текле својим током, временом га мењају градећи га много кориснијим по човечанство. Тако исто индивидуа, а и читава нација, уместо да иде „по старински“ чини нарочити, напор да побољша своју судбину... Свака нација имала је своју одређену мисију у току прошлих столећа у прогресу цивилизације. Једне — у индустрији, друге — у политици, неке опет — у уметности, понеке — у науци. И мени се чини да је мисија народа Савеза Совјета — да докаже свету како ипак постоји бољи пут за постизање општег братства.

Овај је Американац увидео шта се крије иза пуштања та"квих фабрика, као што су Стаљинградска, као Магнетка, као Кузњецк, као Чељабинска, које не само што пуштају машине, дају метал, већ и преображавају људе и земљу. Да, ове фабрике металургиске, аутомобилске, тракторске служиле су једном циљу. Оне су по новом васпитавале наше људе, оне су претварале нашу земљу у моћну индустриску државу..

Четири године после на састанку металаца друг Стаљин је, дотичући се општих проблема металургије — ове основне снаге народног газдинства — у сажетој и лаконској форми извео резултат преброђеног и извојеваног. ,... Ми смо добили оно најдрагоценије — „време, и створили најскупље у газдинству кадрове.“ 1937 на пријему у Кремљу металаца и радника индустрије угља друг Стаљин је наздравио људима у чијим рукама лежи судбина производње у целом нашем народном газдинству средњим и малим економским руководиоцима. Инжењер Андрејев, начелник мартеновског цеха, присуствовао је овом историском са-