Naša književnost

8 с Књижевност

То се исто може рећи и поводом боравка наших писаца на Омладинској прузи Шамац-Сарајево, односно њихових приредаба.

На прузи је, у току грађења, боравио велики број књижевника. Савез, односно удружења књижевника организовала су боравак чланова на прузи као на једном од најкарактеристичнијих објеката изградње наше земље и нашег новог човека, објеката који несумњиво претставља један од најинтересантнијих мотива и садржаја за књижевну обраду наше нове стварности. Међутим, виднија књижевна остварења нису се још појавила, иако то не мора да буде знак да их неће ни бити.

У иностранству, у току протекле године од конгреса до данас, боравило је шест делегација Савеза, и то у Совјетском Савезу, Албанији, Мађарској, Пољској и Немачкој. Као гости Савеза књижевника Југославије боравили су у нашој земљи писци из Албаније, Бугарске, Мађарске, Румуније, Чехословачке, Пољске и Француске. Све живље везе Савеза са иностраним савезима и организацијама писаца, недовољан увид наших писаца и наше јавности у значајне појаве у књижевностима и културном животу других народа и, пре свега, важан задатак да се културне везе наших народа са свима словенским народима и другим напредним снагама у свету продубе, захтевају оснивање комисије за иностранство при управи Савеза. Комисија за иностранство треба да развије преписку и размену литературе са иностраним савезима и организацијама, да стално прати значајне појаве у иностраним књижевностима, итд.

Ни управа Савеза, ни управе појединих удружења, изузев словеначког, нису одлучно решавале питање домова за рад и одмор књижевника што је, између осталих, још један од задатака који стоји пред нашим организацијама писаца. Наша нова држава свакодневно потврђује своју стварну бригу и материјално старање за стваралачки рад и дело уметника. Управе појединих удружења треба да сматрају питање материјалних, станбених и других услова живота и рада својих чланова једним од битних, свакодневних питања своје делатности, и да располажу исцрпнијим подацима о материјалном стању свих чланова и кандидата. Помоћ управа удружења у томе погледу треба да буде непосредна и свестрана.

Несумњиво је да се, ако се о раду наших писаца уопште, може“

констатовати извесно оживљење у току протекле године. То рела-

тивно оживљење видљиво је и по броју посебних књига, и по броју

прозних и песничких прилога објављених по часописима и другим

ни