Naša književnost

=

И а

О непосредним задацима књижевности 9:

публикацијама, и по учешћу наших удружења у манифестацијама општекултурног значаја.

Али исто тако треба још једном утврдити да наши писци треба свој позив, своја удружења; Савез — да тумаче са много већом одговорношћу. Много дубљу стваралачку и много ширу општекултурну иницијативу треба да развију наши писци, управе удружења, наш Савез — да би наша књижевност данас, у условима које јој пружа наша нова држава, одговорила својим задацима а књижевници оправдали очекивања, поштовање и љубав наших народа.

Да ли се, поред осталог, може оправдати чињеница да се на бесомучну, свестрану пропагандистичку кампању против наше земље од стране подивљалих империјалиста није од стране наше књижевности, од стране наших писаца, ни у часописима, ни у другим публикацијама, јавила скоро никаква реакција!

Дискусија и закључци о питањима која су овим рефератом само истакнута, треба у исто време да буде и наша обавеза да ће се сваки члан нашег Савеза, свако удружење, читав наш Савез заложити да у пуној мери допринесе њиховом одлучном решењу.

Удео који писци Југославије треба да имају у општекултурној изградњи наших народа значајан је, и наш Савез ће га испунити општом, свестраном активизацијом и својих организација и сваког“ свог члана појединачно.

То од нас очекују наши народи, наша омладина, читава наша јавност. То је дуг нашој савести — савести уметника нове Југославије, који морамо одужити.

ЧЕДОМИР МИНДЕРОВИЋ

у.

ПР