Naša književnost

Јан

ДВЕ СТАТУЕ СЛОБОДЕ

На обали Дунава, недалеко од села Батина Скела, на једном брежуљку покривеном виноградима, уздиже се споменик. У динамичком замаху и пуна концентрисане снаге, целом околином доминира бронзана статуа посађена на високом стубу. У овоме споменику од мрамора и бронзе оличено је оно највише и најсавршеније: борба за слободу и победа ослободилачке борбе. При светлости дана и обасјана звезданим небом у ноћи, она ће причати генерацијама о подвизима Црвене армије и њеном великом братству по оружју са Титовим партизанима. На осамљеној обали, далеко од жаришта свакидашњег живота, овај споменик је уједно опомена свима мрачним силама нашег времена.

Док скела превози посетиоца преко реке, у њему оживљавају сећања на ово место на коме је, пре нешто више од три године, вођена тешка и пожртвована борба. Јер на овом месту, 9 новембра 1944, Црвена армија је, удружена са армијом Тита, протерала непријатеља преко реке. Овде је почела она велика битка која је донела потпуно ослобођење домовине.

Попут какве куле светиље моћно се уздиже споменик над водом и земљом. То је светлост пожртвовања и великог дела која из њега зрачи. Јер из самопрегорног залагања и херојске борбе произишла је слобода и нови живот. У тврди материјал од мермера и бронзе Антун Августинчић је уклесао дах живота. Мало је споменика створених последњих деценија из којих избија таква унутрашња снага и толика монументалност.

Петокраки обелиск ограђен зидом од белог камена стоји на пространом полукружном пропланку. Степенице у полукругу извијају се ка зиду који уоквирује споменик и у коме су утиснути бронзани рељефи који приказују историју битке која се овде одиграла. На висоравни пропланка два борца при јуришу оличују несуздржљиву продорну снагу Совјетске армије.

Отприлике на половини висине обелиска, стоје пет фигура од белог камена: пилот и морнар, артиљерац, тенкист и пешак. Ви-