Naša književnost

22 Књижевност

соко изнад њих уздиже се симбол победе и ослобођења. То је једна стамена женска фигура од бронзе која потсећа на Никеју из Самотраке, античку богињу победе. У десној руци држи мач,

а у левој високо уздигнуту буктињу на врху које светли петокрака

звезда. ;

Са мачем и духом изборена је слобода ове земље. Са мачем и духом она брани своју независност и свој мир. И када се бронзане очи статуе слободе на обали Дунава управе на пространу земљу, оне већ могу да догледају плодове стваралачког рада, плодове обнове и изградње. Цела земља је постала градилиште новог живота. Из рушевина и беде дижу се поносне творевине материјалне и духовне културе. Срчана омладина ове земље зна да она то гради један живот напретка у коме нема експлоатације човека од стране човека и у коме све знање и сва срећа припадају заједници. Херојски дах тога рада и снага свести која га инспирише привели су му младе људе целог света. Они долазе из земаља капитализма да би добили уздање у своју сопствену будућност. Неки од њих су допутовали из далека и можда су, пролазећи земље и мора, оставили за собом на капији некадашњег „Новог света“ један други споменик који је некад носио име слободе.

Моћна женска фигура са издигнутом буктињом у руци још из далека наговештава морепловцу да се приближује Њујорку. Буктиња и дијадема на глави статуе ноћу су електрично осветљене. То је кула светиља, позната под именом Статуа слободе.

Истина, бронзана статуа, направљена по моделу Бертолдија, замишљена је и изливена у Паризу. То је био дар Француске америчкој демократији и статуа је постављена на Бедлес Ајленду године 1886.

У даљој прошлости Америка је заиста била земља грађанске демократије. „У Америци“, писао је Маркс, „први пут се родила идеја јединствене демократске републике — тамо је објављена прва Декларација човекових права и дат први потстрек европској револуцији Осамнаестог века“. Из те борбе Америке за независност и слободу израсла је нова национална демократска култура. Нарочито је књижевност била испуњена револуционарном свешћу. Пи-