Naša književnost

2 Књижевност

су наши народи путем планске изградње економског живота, путем индустријализације и електрификације, путем свестраног економског јачања, путем извојевања нових, социјалистичких услова економског и културног живота.

Можда ће бити необично што за меру стваралачких успеха наших народа узимам меру мржње са којом о нама, подижући све више глас, говоре у иностранству они које је историски развитак човечанства осудио на ликвидацију — они који се свим средствима служе да човечанство варваризују и потчине својим интересима.

Чињеница је да нас је та мржња пратила све отвореније на нашем путу — а то је увек био знак да је тај пут правилан, праведан и победоносан.

Са првим успесима у остваривању нашег Петогодишњег плана | економског развитка, мржња империјалиста и организатора новог „Новог поретка“ у Европи и у целом свету испољила се безобзирно отворено. Непријатељи друштвеног напретка, праве, народне демократије, слободе и благостања човечанства и наших народа потпуно су открили своје право лице.

Упркос томе, све више расте углед наших народа у широким народним масама других земаља. Нова Југославија је својом бор- |

|

љиљан

бом за ослобођење и за изградњу, после Совјетског Савеза, прва земља чији сваки корак са искреним симпатијама и одушевљењем прате милиони ван граница наше отаџбине. Словенским и другим : демократским, слободољубивим народима и прогресивним снагама у свету Југославија је данас светао пример слободе и стваралачког рада, праве народне демократије и свестране изградње новог, срећног живота — подвига и победа које из основа мењају лице земље и лице човека.

У таквим условима, стање и развитак наше књижевности, постојање и рад Савеза књижевника Југославије — после књижевности братских совјетских народа имају нарочити значај, како у земљи, пред лицем наших најширих народних слојева, тако и у иностранству, у односу на друге народе, у односу на књижевности и културни и општедруштвени живот и развитак других земаља. У томе нарочитом, јаком осветљењу свака појава наше књижевности губи искључиви уско књижевни карактер — она постаје јак опште- | културни, друштвени чинилац и у односу на наше народе и у односу | + на народе других земаља.

- Свестран замах који је и на плану културне изградње захватио наше најшире народне слојеве поставио је и све категоричније

Маите сипа нат нула сре сјеме