Naša književnost

#

ДЕ а ране (авио ВАСА ВАРА

2 О непосредним задацима књижевности =

| ; | 4 Б

поставља задатке и нашој књижевности. Културни ниво наших нај- ширих народних слојева, њихова свест о својим стваралачким снагама, о месту у историји и у човечанству, 0 будућности коју изграђују, о политичком и културном значају наше земље данас, о величини наше борбе за ослобођење и за изградњу, подиже се из дана у дан. Наша књижевност мора бити израз живота, напора, победа и стремљења нашег човека из најширих народних слојева, човека нове Југославије — само под тим условима она се може назвати књижевношћу у правом смислу речи.

Такву књижевност очекују од нас и сви пријатељски, слободољубиви народи других земаља. Жив интерес који за нашу књижевност и њен развој показују други народи ми исто тако морамо оправдати као и очекивања наших народа. Таква књижевност оправдаће у потпуности своје постојање — таква књижевност биће наш понос и, изнад свега, значајан чинилац у културном и општедруштвеном напретку наше отаџбине.

Карактеристично је да је, од укупно око педесет посебних књига објављених код нас од првог конгреса наших писаца до данас, још увек добар број дела која су написана раније, до рата. Велики број писаца има у припреми а известан број и у штампи нова дела. Но, поред тога, постоји и низ писаца — чланова Савеза, који су врло мало, или нимало, објавили не само од првог конгреса до данас, него и од раније, од ослобођења.

Питање интензитета стваралачке књижевне активности наших писаца, иако су извесни успеси постигнути, још увек се врло озбиљно поставља пред наше књижевнике, још увек је проблем у нашем савременом књижевном животу. И по интензитету, и по квалитету __ по тематици, садржају и уметничком „домету наша књижевна остварења највећим делом заостају, не иду у корак са економским, политичким и културним животом наших народа, у недовољној мери одражавају тај живот и развој и врло мало, својим средствима, утичу на њега. То се може слободно рећи и за наш роман, и за приповетку, и за поезију.

Међу новим делима, оно што нарочито треба истаћи, нарочито заостаје, и по броју и по квалитету дела, драмска књижевност и

; књижевни и критички есеј. Позориште у новој Југославији, присту; пачно народу у пуном смислу те речи, и то народу — борцу и ствараоцу новог живота, нових људских, друштвених и међународних