Naša književnost

У ОСЛОБОЂЕНОМ УЖИЦУ“

У штабу Ужичког одреда, који се налази у истој згради, нашао сам команданта одреда Душана Јерковића. Онизак, мршав, црномањаст, стајао је насред собе и полузатворених очију слушао шта му говори један командир. Изгледао је уморан и расијан. На необријаном лицу видјели су се трагови непроспаваних ноћи.

Кад је испратио командира, сјели смо на неки кожни диван у углу собе. Сједајући, Јерковић ми је рекао да двије ноћи није спавао.

— Фронт велик, не можеш свуда стићи, а треба стићи, па још ове четничке вуцибатине и у Ужицу и где год се макнеш праве сметње. Ето, ми вршимо масовну мобилизацију на добровољној бази за одред, а врше и они. А знаш ли како они агитују2 Ко се упише у партизане, одмах ће на фронт, а ко се упише у четнике, тај добије објаву да је мобилисан, и кући. Мли, одавде дотурамо оружје и муницију за. Краљево, а они задржавају воз у Пожеги, и тек кад ми одавде протестујемо, пуштају воз даље.. Тако ти је где год се макнеш. Још нам веле: „Ми смо освојили Ужице, а ви сте дошли на готово." Иако свака баба зна да смо ми водили борбе око Ужица и присилили немачки гарнизон да се на брзину спакује и побегне. Чак нису имали кад да униште фабрику оружја и муниције. Али шта ћеш, морамо се натезати с њима, иако није лако. Да бар имају трунак поштења и мало борбености, све би им остало опростио, завршио је Јерковић. ~

Јерковић је прије рата био учитељ у Босни, у селу Факовићи, код Братунца, у коме сам био јуче на конференцији. Причао сам му о приликама у том крају, о босанским четницима и нашем споразуму с њима.

— Чуо сам, али не верујем да ће од тог брашна бити погаче, рекао је Јерковић. у

Јавио сам се телефоном другу Титу, и он ме је позвао да одмах дођем до њега. Јерковић ме је одвео у зграду Народне банке,

“ (Одломак из књиге „Записи из ослободилачког рата“ ПЏ.

оче у