Naša književnost

УУ ирнт фатнах Да би ти на И А иу

СЕМЕ 77 ДГ

336 Књижевност

Удружење књижевника Србије броји данас са секцијом у Новом Саду 81 члана и 25 кандидата. По националној припадности 75 чланова су Срби, 5 Мађари и један Словак, Међу кандидатима 29 су Срби, 2 Мађари и ! Румун. Према томе током прошле године наше Удружење повећало је број својих чланова за двојицу а број кандидата за 10. Те цифре показују бригу коју УКС посвећује младима. Али за узврат млади писци још не дају знаке да осећају у потпуности Удружење својим, у већини не показују довољно интереса за рад Удружења и не долазе у довољном броју на пленарне радне састанке.

Рад нашег Удружења у прошлој години кретао се углавном у оквирима савета и инструкција које је Управи дала ПО скупштина. Та активност, у суштини јединствена, јављала се у два вида. Један, јавни, који се манифестовао књижевним вечерима, академијама и предавањима одржаним у Београду и унутрашњости НР Србије, али и у необично значајним гостовањима наших књижевника у појединим градовима Хрватске, Македоније, Словеначке и

Босне и Херцеговине. Други, интерни, чији је циљ био теоретско уздизање чланства и проучавање идејно-уметничких проблема који су се махом постављали у вези са дискусијама поводом објављених или још необјављених дела чланова Удружења.

Ад 1) Од првог априла 1948 до 20 марта 1949 одржано је 50 књижевних вечери. У Београду 18, у Крагујевцу 3, Новом Саду +, Никшићу 3, Ваљеву 2, Земуну, Панчеву, Крушевцу, Краљеву, Пожаревцу, Смедереву и Суботици по !. Сем тих књижевних вечери одржано је 4 у НРХ. И то: 2 у Загребу, 1 у Вараждину и 1 на Ријеци. У НР Словенији (2 Љубљана и Марибор). У Сарајеву 7 ну Скопљу 1. На тим књижевним вечерима учествовало је 33 члана и кандидата Удружења. Поред књижевних вечери чланови Удружења одржали су низ јавних предавања. На крају споменимо и дзе свечане академије од којих је једна приређена поводом четрдесетгодишњице од смрти великог хрватског песника Силвија Страхимира Крањчевића, а друга, у заједници са Савезом књижевника Југославије, у част стогодишњице од смрти Франца Прешерна.

Ови подаци донети на основу материјала који су чланови 'Удружења доставили нашем секретаријату нису нажалост потпуни. Известан број писаца заборавља понекад да пријави секретаријату своја иступања, организована без помоћи Удружења. = АдП)У истом периоду одржано је 30 пленарних радних састанака. Главна сметња због које није одржано више таквих приред“ би лежала је у помањкању друштвених просторија. Радови на оправци ове зграде окончани су са задоцњењем од пуна четири месеца тек пре три недеље. Захваљујући Управи Народног позоришта, које нам је уступило једну од својих дворана за пробе, могли смо почетком новембра да наставимо са радним састанцима прекинутим још уочи летњег распуста. У почетку се интерни рад