Naša književnost

МУ у и и Грит Фе И Ре

338 у Књижевност

манускрипт даје могућности да се учини бољим но што је, уобичајено је да редактори упозоре писца на евентуалне слабости и да му савеснс и стрпљиво укажу пут како да их савлада. Извесном броју наших чланова којима су били одбијени радови, Управа је омогућила да их прочитају пред чланством, како би се Удружење уверило да ли им је или није можда учињена неправда.

Пред све наше писце поставља се питање литерарне активности не само као питање формалног припадања Удружењу него и као озбиљан проблем савести, оправданости и сврхе живота као књижевника. Је ли могуће живети данас као књижевник који не објављује» Има ли икакве сврхе звати се књижевником а не моћи дати ништа народу који нам све даје» Одгавор је јасан. Одлука Пленума Савеза књижевника, који је препоручио удружењима да на својим скупштинама размотре питања ревизије чланова Удружења, сасвим је умесна.

Бацимо један поглед на садржаје наших часописа. Видећемо двадесетак имена која се такорећи јављају из месеца у месец. То су иста имена која срећемо на ступцима „Књижевних новина“,

„Иста, чије књиге видимо у излозима књижара. Иста која најчешће

читамо на огласима за књижевне вечери. То су имена људи који путују у унутрашњост, или где год је потребно да се одржи приредба или предавање. То су писци који су најбоље схватили потребу да дају што више од себе јер су најдубље везани са својим народом, јер су у највећој мери писци. Било би нужно да ова скупштина наложи Управи коју ће изабрати да се одмах позабави проблемима ревизије чланства.

Друг Милан Богдановић говориће опширније о књигама изишлим у току ове године. Али немогуће је и у овом извештају прећи преко чињенице да је током прошле године објављено више књига неголи претпрошле и да међу њима има књига које претстављају вли најбоље што је њихов аутор досад написао или књига које спадају у највећа послератна приповедачка остварења. Поред 40 збирки песама и приповедака, поред 3 романа (од којих 9 дечја) наши су писци посветили ове године нарочиту пажњу филмском сценарију који се развија у посебан књижевни род донекле сличан драми. Недавно је дискусија у Удружењу доказала да све већи број наших писаца показује живи озбиљан стваралачки интерес за. комедију.

Наши су писци одговорно схватили свој стваралачки рад. Окружени пажњом, разумевањем и сусретљивошћу, они углавном имају данас све услове потребне за стварање. Помоћ коју је УКС било у стању да укаже својим члановима (болесним и“ старим) није изнела више од 19800 динара, не зато што потребе нису биле веће, него зато што оно није било кадро више да даде. С тиму вези поставља се потреба коначног решења проблема пензија старим писцима, као и редовне потпоре члановима који онемоћају или се разболе. Сем новчане помоћи Удружење је било у стању да набавком специјалних дознака подели својим члановима 10 бонова

Н_