Naša književnost

486 у ~ « Књижевност

Човек из Сеаре не одговори; али старац развеза:

— Имати пара није, само по себи, рђава ствар, ако човек не тежи ни за чим другим. Али је човек кукавац сињи, ако у животу види само новац; постаје онда и слеп и глув за све. Ето, отуда потичу сви јади у овим областима.

Мршави младић потврди главом. Он је и сам оставио оца и мајку, вереницу и сестру, и полетго за новцем у земљу Илхеоса. Године су прохујале, а он је и даље берач какаоа на плантажи Манеке Дантаса. ђ

— Много пара има овде, — продужи старац, — али оно што људи не могу да сагледају...

Воштаница је осветљавала мртвачево мршаво лице. Изгледало је као да и он помно прати разговор. Обредише се још једним румом. Киша поче да пада и црнац затвори врата. Старац је нетремице посматрао леш и његово лице обрасло у браду.

— Ето, такав каквог га видите, — рече он, а глас му постаде уморан и очајан, — радио је он преко десет година у Бараунасу код пуковника Теодора. Ничега није имао, чак се и својих кћери лишио. Десет година је знао једино за дугове код пуковника. А кад га је грозница однела, пуковник није хтео да да ни пребијену пару као своју помоћ ћеркама да га укопају. : | Његов друг настави причу на том месту:

— Чак је изјавио да је већ и то сувише од њега што не шаље рачун ћеркама за оно што му је старац дужан. Проститутке, вели, зарађују грдне паре.

Сувоњави младић пљуну с гађењем. Изгледало је као да покојникове клемпаве уши све то добро чују. Човек из Сеаре био је пометен овим разговором. Тек што је био приспео; један од пословођа Манеке Дантаса изврбовао га је за рад у Илхеосу, са још некима који су стигли истим бродом. Стигли су на плантажу то после подне и распоредили су их по разним колибама. Црнац предузе да обрађује новодошавшег, испијајући рум: | :

— Ето, па ћеш“се и сам сутра уверити.

Старац који је донео мртваца настави:

— Не знам ниједно живо биће чији је живот гори од живота радника на плантажи какаоа. ; |

Мршави младић поче гласно да размишља:

— Капангаси су срећнији. Ако добро нишаниш, — додаде, обраћајући се ономе родом из Сеаре, — богатство ти је обезбеђено. Једини који овде имају пара то су они што су кадри да убијају, разбојници.

Новодошавши са севера разрогачи очи. Мртвац му је неодређено уливао страх, покојник је претстављао сгварни доказ онога што су му другови говорили: „Кадри да убијају2“, понови он тихо. Црнац се зацерека.

— Младић који никад не промаши, — продужи први као да је хтео боље да објасни, — живи кго бојар. Он ти се шепури са женскама у граду, увек има пара у џепу, њему се исплаћује што,