Naša književnost

514 Е · Књижевност

Она сва-кипти од тако присне, трајне и разборите љубави према народу, и то осећање је заиста ретко у наше дане.

Чврсто вам стежем руку.

Капри, 21. ТУ. 1910. - М. Горки.

Рад Шалом-Алејхема нарочито је занимљив у доба руске револуције 1905 године. Његова будност и вредноћа огледају се у низу значајних приповедака из ових мутних и крвавих дана, као и у роману Потоп, из 1907 године. У њима су приказана оба сукобљена света: на једној страни непоштедна сабља реакције, на другој голоруки народ са нешто организованих радника, који хоће слободу и демократију. Борба је неједнака и променљива, зли Шалом-Алејхем у сваком ретку својих дела изражава веру у крајњу победу револуције, без обзира на моментани крах озбиљног подухвата. Учествујући у овим великим данима као публицист и писац, доживљујући у новембру 1905 године, због јеврејских погрома, трагедију и народну и породичну, одавно у

сукобу са цензуром због својих написа и под полициским надзо“.

ром због преписке са највећим руским писцима, Шалом-Алејхем благовремено емигрира из земље, дуго лута по Европи, па је 1906 године и у Њујорку. Али њега мори носталгија за завичајем и он се убрзо враћа у Русију, у којој га радосно дочекују јеврејске масе.

Да би постигао приснији додир са народом, Шалом-Алеј-

хем 1908 године приређује своје велико путовање по Украјини и руском делу Пољске. Али на путу се нагло разболи и у Барановичу два месеца као грудоболник лежи у постељи. Кад се опоравио, он је по савету лекара принуђен да путује у Италију, одакле убрзо „болестан, без средстава, далеко од својих, пише пријатељима писма пуна бола“. А у ово време он је познат писац и ван Русије, али га ,„слава не спасава немаштине“. Његов завичај приређује му прославу 25-годишњег књижевног рада, штампа захтева да се болесном јубилару помогне и народ се одазива са свих страна. Одбор за прославу успева да од прилога откупи 1909 године од приватних издавача његове списе. Исте године, московско издавачко предузеће Савремени про блеми објављује и на руском језику његова целокупна дела, која су заиста топло дочекана и од критике и од публике. ___ Чежња за родним крајем опет враћа Шалом-Алејхема у Русију, болна и класична чежња његова. А већ жеља да поново дође у додир са масама вуче и га и упролеће 1914 године да приређује по Украјини књижевене вечери. На овом путу он се упознаје са И. Л. Перецом, доцније такође класиком јеврејске књижевности, који је у ово време претставник модерног симболизма и који се у свему разликује од њега.

Па ај