Naša književnost

Као роса –- - 5 = 451.

~

За мене је прекор био неразумљив. Погледала сам је изненађено, готова да заплачем, али Јелка се одједном насмејала изатрлила ме: = -

— Ох, лудице, па ти си још мала, ти још ништта не разумеш. Чекај, кад порасте, и теби ће неко да пише и ти ћеш се ра=' довати, ево овако! 5 - –

Пољубила је оно отворено писмо; притиснула га на груди и заиграла по соби. Мени није требало више па да и сама почнем да се смејем и да лудујем. Умирила ме опет 4 елка, припре_ тивши ми: ; ___ _— Али... више да те нисам ухватила како ми читаш писма.

Обећала сам свечано да то више нећу чинити.

Дошли су топли дани и донели нова задовољства: купање на речици испод села, мирис зрелих јагода и првог сенокоса. У речици није било много воде, требало је градити бране од ка- . мења и врбовог прућа да би се створило мало дубине. Чобанчед су нам помагала у томе и учила нас како се хватају ракови. На моје чуђење и радост, Јелка их се плашила више од мене. Умојрне, мокре косе, гладне и веселе — доносиле смо ракове газдарици виле „Јаначек“. А она је вртела главом; слушајући нас како се неуморно кикоћемо:

=— Не чудим се овом детету, оно није васпитано како треба, = али испрошена госпођица да се овако понашта... |

И увек би нашла тако неку реч да растужи Јелку. Да јој се осветим, ја сам се кревељила иза њених леђа, шкљоцајући зубима, — што би опет Ј елку засмејавало до суза.

" Биле смо већ обе преплануле, пуне огреботина од верања по забранима, косе мало задивљале, — тако да су се наши сваки пут чудили при новим посетама:

— Погледај ти ову девојку, — говорила је госпа-Коса, затледајући Јелку, — на шта ово личи» Могла би мало да се склањаш од сунца. У моје време девојке су боље чувале лице. Оста· рићеш пре времена. А

И моја мати се чудила мом изгледу:

=— Пази је, право циганче, не могу да је познам!

Али у њеном чуђењу било је радости, па и неког поноса Зар није она својом умешношћу поститла то да се ја на селу тако лепо опоравим; Ипак, и она је мене, као свака мајка, засипала опоменама: да се не брчкам исувише у потоку, вода је хладна, није то здраво, после купања најлакше се озебе и увече се треба добро утоплити..