Naša pošta

227

не уради се апсолутно ништа, већ се дозволи да се њихов И још више сроза. Архивски чиновник 1 групе 1 ка-

егорије био је у главној групи и по рангу и плати спадао пасји 2 и 3 групе | категорије, а сада је изједначен са онима из 3 групе [1 категорије.

Оправдано би било да се и овим службеницима помогне. Ако ништа друго, да се створи могућност да могу добити бар У И положајну групу пошто отселуже прописан број година у претходној групи, јер им ни то сада није могуће. Доиста, сада ог 1700 п. т. т. чиновника бивше 111 категорије нема ни једног у УП групи по новом Ч. 8., иако се звања 1!1 категорије распоређују од Х до УП групе нове поделе. У другим ресорима то је обезбеђено, па и у Пошт. штедионици архивари су већу мају о. г. преведени у УП групу. И они у п. т. управи одн. дирекцијама то заслужују.

О питању распореда звања било је речи у „Нашој пошти“ (мај 1931, стр. 98) и указано је на садашње недостатке. Ч. 8., у 5 347, дао је, пак, овлашћења ресорном министру да ва звања, непоменута у распореду из 5 346, одреди положајну групу, дакле УП групу за бивцу [! категорију.

Садањем стању, на које скрећемо пажњу, крива је већ ранија персонална политика. Морамо напоменути да је у ступцима „Наше поште“ персонално питање у више махова расправљано (св. ва октобар, новембар, децембар 1930, јануар 1931). У доцнијим свескама праћен је пројекат Ч . 8. и читаоци о њему обавештавани, а кад је закон обнародован посвећени су му коментари. У свесци, за новембар 1930 истакнут је био конкретан предлог, како би се поједина питања регулисала. Тешкоћа потиче и отуда што п.т. особље није добијало унапређења као што је добило особље других струка пре него је ступио на, снагу нови Ч. 8. У напису „Наше поште“ (јануар 1931) изрично је указано на неједнакост и назадак који ће наступити, ако се особље п. т. струке не преведе по посебном закону — као и особље других струка пре него буде донесен нови Ч. 8. (стр. 12). Превођење није уследило. Садање стање, дакле, може бити залечено специалним одредбама вакона или посебним законом.

П. т. т. струку нарочито погађају одредбе о пензијама. Разни системи доносили су са собом и разне пенвијске прописе, који новим законом никако нису изједначени, него је неким службеницима нанета директна штета. Сви ти равличити прописи укалупљени су у 14 тачака 5 270 закона, од којих долави ва п. т. т. струку у обвир само 8 тачака,

а толико разних прописа имала је једна сама покрајина бивше Анри У АРКЕА Примена ових прописа за особље п. т. т. струке у 30% је просто немогућа. Већ су на видику и апсурдни

случајеви примене.

Напове п.т. т. струка са стрепњом очекује закон о систе-