Naša pošta

228

матизацији као и уредбу из 2 става 6 7 закона о чиновницима, т. ј. куда ће уврстити п. т. школу. При садањем стању, неки мисле да ће се применити пропие 5 257, међутим п.т. чиновници на дан 1 септембра 1923 год. нису разврстани у П категорију на основу чл. 230 под [1 закона о чиновницима од 1923, него ув примену чл. 9 и 11 уредбе о разврставању и распоређивању. Дакле, само звање и свршена п. т. школа давали су право на превођење у !! категорију. Сем тога п. т. школа са објашњењем ив чл.248 финансиског закона за 1926-27 предвиђена је као спрема за !! категорију. То је и стечено право. О њему је расправљано и на стр. 120 „Наше поште“ за новембар 1930, и оправдано речено: „Не би смело бити да ту спрему не признаје струка каја ју је сама прописала“. Према томе, за п. т. т. струку нарочито, новим законом о чиновницима ништа није регулисано, а уколико ву нека питања регулисана, појављују се на другој страни нови прдблеми и нова питања на која раније нико није ни мислио. Верујемо да ће ново доба и нови г. Министар заштитити службу и особље п. т. т. струке: да бугу изједначени са њима равнима. Закон о особљу и организацији п. т. т. струке може једино особљу и струци обезбедити права и положај. За то и упућујемо овај апел. 4 | ЈУС.

А ДАКОТА

Раније, наше п. т. школе отварале су се повремено: кад је ва то наступила потреба или кад је се имала буџетска могућност. Из тих разлога оне су разно и трајале: годину дана, неколико месеци, а кадшто и три месеца.

Квалификација наших колега биле су исто тако различите: од факултетске спреме до четири разреда средње школе. Чак је било неких и са таквим стручним школама, које нису биле ни сродне са нашом. Па и мимо тога, наше су школе дале, не само доброг п. т. чиновника. способног за службу, већ и спремног да као такав и погине за одбрану Отаџбине.

Како су ратови и тежак живот проредили редове п. т. чиновника, Министарство је у Београду отворило сталну п. т. школу. На стварању подмлатка, преко п. т. школе, продужила је рад, после укидања нашег Министарства, и Пошт. управа. Да би се избегле раније неједнакости у погледу квалификација, чему јој је, уосталом, ишао на руку и законски пропис новог чиновничког закона, Пошт. управа је решила да у п. т. школу прима само оне кандидате, који су свршили средњу или њој равну школу. Таква једна школа, пошто је са ђацима радила десет месеци, ових дана је завршила свој рад. И баш због тога што ће ускоро почети нова школска година са новим кандидатима, ја сам хтео овде нешто да саопштим