Naša pošta

236

НАШЕ ПОТРЕБЕ РАНГ ЛИСТА

Опште одељење ондашњег Министарства пошта и телеграфа публиковало је ранг-листу чиновника п. т. струке у мају и јуну 1928 г. (П. т. весник, бр. Зи 12). Листа је отада претрпела велике измене и промене. Оне су повећане применом новог 4. з. те најновијим превођењима и унапређењима. Мислимо да би било потребно и корисно да се публикује нова ранг-листа као и Именик пошта, телеграфа и телефона чије је издање од 1927 постало неупотребљиво. Требало би обновити публиковање и Списка персонала и адреса п. т. Т.

установа, као што је то раније практиковано. Б.

У ТЕЛЕФ. ЦЕНТРАЛИ

У телеф. централи у Београду стање особља је очајно. 40 телефонискиња већ болују од тешког и заморног рада. Преоптерећеност је повећана јер болесне нису добиле замену, тако да се читав посао свалио на оне који се још нису разболеле. Посао је, пак, повећан јер се у последње време број телеф. веза повећао за око 1000 бројева. Публика се жали, мада бедно особље и себе жртвује да одговори позиву, али не може успети. Службенице се онесвешћавају и падају за апаратом. Управо, трагичан случај који много говори. Најзад, последица скучених и поткресаних буџетских кредита, које плаћа служба и особље. Т.

„П. Т. ВЕСНИК“

Надлежни би задовољили једну осетну потребу кад би омогућили да се обради и прикаже садржај П.т. весника, откад је почео излазити. Требало би обухватити искључиво значајније написе трајне вредности, који дају податке о организацији и развоју п.т.т. струке као и материјал за њену историју. Б.

ИСПЛАТЕ

Познат нам је случај да један п. т. чиновник који је, -почетком 1927, био премештен, по потреби службе, још није примио коначну исплату селидбених трошкова. Без нарочитог коментарисања, мислимо да би сличне обавезе требало ликвидирати без даљег одлагања.

| А: