Naša pošta

237

ПРЕГЛЕД

ВЕСТИ ИЗ МИНИСТАРСТВА

— Обнародован је нови закон о пошти, телегтрафу и телефону, од 16 јула 1934. „Време“ од 26 јула и „Политика“ од 97 и. м. донеле су саопштење Агенције Авала о овом толико потребном закону на који је струка чекала деценијама. Исто саопштење донели су листови п. т. организација. О потреби савременог закона говорено је у „Нашој пошти“ (ов. за октобар и новембар 1930). — Интензивно се ради на новим правилницима у веви са овим законом.

Г. Иван Шарић, виши саветник п. т. струке Мин. саобраћаја, уредио је и објаснио, у укусном издању, нови закон о пошти, телеграфу и телефону, који нормира њихове правне односе према лицима и установама на целокупном подручју државном. Коментари г. Шарића послужиће бољем разумевању и правилнијој примени. Његово 60гато искуство у служби, а напосе при изради самог закона и расправи у Врховном законодавном савету гарантија су за успех у том погледу.

Књига се може добити код г. Шарића, Палмотићева 2; броширана 10 д., у тврдом повезу 20 д.

. • . +

— Продужује се рад на пројекту закона о организацији Мин. саобраћаја у којем је и врховна управа п. т. т. струке.

— Прописана је Уредба о одређивању дисциплинских тужилаца. — Министарство продужује да ствара нове телеф. везе са иностранством. Тако је и у последње време отворило знатан број потребних и корисних веза са Аустријом, Чехословачком, Угарском, Француском, Немачком и Швајцарском.

— Мин. трговине и индустрије спровело је г. Претседнику Краљ. владе претставку централе индустриских корпорација у заједници са другим привредним организацијама, да се у свему примењују одредбе чл. 85, 6, Закона о држ. рачуноводству те да се прве лицитације за државне набавке расписују само за домаће произвођаче.

— Министар саобраћаја решио је да се одмах пусте у саобраћај пошт. дописнице од 1.50 дин., које важе за међународни промет.

—- Кроз кратко време биће пуштене у саобраћај нове донисне карте са сликама градова, бања, предела, лечилишта и историских споменика наше вемље. Нове дописнице биће већег формата од данашњих, док ће им цена бити иста: 0.50 за унутрашњи и 1.50 д. ва инострани саобраћај. Концесију за издавање нових дописних карата са сликама добила је Матипа сокола краљевине Југославије. Дивна принова!