Naša pošta

239

приступио раду. Утврдио је да су примљени 12 радова. Два су били са потписима: Мартин Шетинац, п.т.чин.у Марибору 2, инж. Јовиф Шток, па због тога ниву узети у оцену. Увети су у оцену радови под псеудонимима: Телефонски, Е. ЕК., инж. .ћ, Перо, Два друга, Срдан Срдановић, К. С., Веритас, Младен, Скиф.

Жири је донео своју одлуку у којој констатује на првом месту да је конкурс успео, јер је предано 12 радова, од којих сваки па и најкраћи има извесне вредности. Закључено је да се од свих радова нарочито истичу својом садржином, начином обраде предмета и умесношњу предлога радови под шифргма „Срдан Срдановић“, „К. С.“ и „Веритас“. Записник седнице Жириа, од 27 јула о. г., садржи даље:

„Упоређујући ова три рада, чланови комисије одмах су се сложили у том, да је рад под шифром „Уегћав“ најбољи, јер је писац обухватио цео комплекс питања, грађу практично распоредио и стилски одлично обрадио, подвлачећи вешто све оне моменте, који су од важности за постизање циља, којему ови радови треба да послуже.

На основу тога чланови комисије једногласно предлажу, да се писцу рада под шифром, „Метткав додели награда од 3000 д.

Како, пак, и радови под шифром „Срдан Срдановић“ и „К. С.“ дају опсежан материјал и обухватају многе проблеме на такав начин, да се њихови радови могу корисно употребити ва поправку телеф. службе, чланови комисије предлажу да се, отступно од расписаног конкурса, и ова два рада награде са по 1000 д., колико остаје после додељивања прве награде. Г. д-р Шоћ је замолио да се у погледу осталих радова унесе у записник ово његово мишљење: „Пошто је ово први овакав конкурс у нашој п. т. струци и пошто је добивен овакав одвив, мишљења сам, да се осталим, ненаграђеним радовима поклони извесна пажња. Они садрже серију података и примедаба као и конкретних предлога и чињеница, који заслужују пажњу и проучавање. Налавим да је корисно да Министарство откупи те радове, што би се могло учинити по принципу конкурса г. Министра саобраћаја, публикованог у „Саобраћајном прегледу“ од 10 јула 1931“.

Чланови комисије: д-р П. Шаћ, Иван Шарић, инж. Љубомир Терзић.

Жири је отворио куверту са псеудонимом „Уегаз“ и нашао да је писац г. инж. Душан Милосављевић, директор Савске дирекције пошта и телеграфа. Куверта са псеудонима „Срдан Срдановић“ и „К. С.“ неће се отварати пре него ге Министар одлучи да ли ће се радови наградити.