Naša pošta

240

Домаћа као и страна штампа поздравила је први конкурс у нашој п. т. т. струци. Већина учесника подвукла су значај конкурса. И ми се придружујемо истом мишљењу са жељом да се на томе не застане.

Конкурс је показао да у струци има живих, напредних снага. с којима се може извести препород. Желети је да радови буду објављени.

Сам исход конкурса потсећа на резултат анкете у Франској. Критике су биле опште и оштре. П. т. стручњаци су највише критиковали и оценили лошим стање телеф. службе. Али су затражили, пре свега, материална средства за побољшање. Француска се отад одлучила те побољшање изводи у партијама и на то даје милиарде — у форми ванредних кредита, које се враћају брзо са многоструким моралним и материалним доприносом.

„Наша пошта“ моли учеснике конкурса да јој пошљу своје радове.

ЗА П. Т. МУЗЕЈ И КЊИЖНИЦЕ

На нашим страницама често смо истицали потребу да се нојача рад на стварању музеја и књижница. Поред п. т. школе и стручне литературе, они ће помоћи да се створи боље стање и напредак у струпи. !

Мин. пошта је основало свој музеј и почетак књижнице. „Наша пошта“ је писала о питању књижнице у св. за октобар 49об и у св. за јул 1930. стр. 65. +

Савез п. т. т. службеника није изостао да у свом дому у Београду (Малајничка 3) прибира предмете за музеј. Он већ има капу књажевско-српског татарина из доба кнеза Милоша и златну значку, која му је пут отварала, са натписом „Нопз 5015 фш тај у репзе“. У галерији слика налавимо уметничке радове у бојама: татарина Ристе Прендића. Једну је слику израдио домаћи уметник Кнежевић, 1836 г., а другу италиански уметник Прециози, у Цариграду, 1852. Слику супруге Прендића, у китњастом народном оделу, израдио је исти Кнежевић. Постоји и слика татарина Нешка. Добро је очуван фотографски снимак поштара и телеграфиста у Београду од 4885 г. Међу њима налавимо многа значајна имена у п. т. т. струци Србије. На фотографији су:

Стеван Вељановић, Здравко Рајковић, Јаков Петровић, Тодор Митровић, Сава Мијалковић, Драгутин "Ђорђевић, Будисав Маршићанин, Драгутин Антонијевић, Коста Поповић, Глигорије Поповић, Димитрије Мишић, Светислав Бошњаковић , Михајло Тимић, Вучко Марковић, Љубомир Вуксановић, Петар Шахин, Јован Вулић, Ђока Атанацковић, Михајло Јанковић, Коста Кондић, Љубомир Стевановић, Петар Миланић, Пантелија Матић, Ђока Деспотовић, Алекса Шиљић, Љубомир Довић, Јосиф Милосављевић, Живојин Јоксимовић,