Naša pošta

251

Милан Недељковић, Михаило Накић, Живота Дамњановић, Михаило Петровић, Стева Спасић, Миливоје Маринковић, Драгољуб Станковић, Тодор Петровић, Добросав Загорац, Петар Стојановић, Михаило Марковић, Димитрије Савковић, Ђорђе Томић, Андра Тодоровић.

Постоји и фотографски снимак „Први радиотелеграф у · Србији — војна бежична станица у Скопљу“ (снимак г. АН. Аксентијевића, чиновника п. т. струке), као и један уметнички рад поштара Арнаутовића.

Ењижница Савеза п.т.т. службеника у Београду броји на 1.000 равних публикација.

Новоизабрана управа П. т. задруге за штедњу и међусобно помагање (Косовска 47) посветила је такође пажњу уређењу своје Библиотеке.

НИКОЛА ТЕСЛА

Страна као и домаћа штампа продужују да говоре о новим проналасцима Николе Тесле. У „Правди“ од 31 јула налазимо напис о новим епохалним проналасцима Н. Тесле, који говори о блиској будућности када ће сваки појединац имати далеко лепши, лакши и удобнији живот. Тесла је изјавио ла се налазимо на прагу крупних и сензационалних изума на пољу модерне технике. Његове су речи:

— Кад ву пре 50 година заведени први телефони, људи су у телефонске апарате буљили као унеко невиђено чудовиште. Већ у најближој будућности бежични телефонски разговор између Европе и Америке, између Лондона и Мелборна, биће васвим обична свакидања појава. Но то је само почетак нове и сјајне епохе, на чијем прагу се баш ми људи данашњице налазимо. |

Телевевија је данас већ толико усавршена, да ће људи кроз који месец моћи да разговарају бежичним телефоном и при томе виде онога с којим говоре.

Тако ће трговац у Џаризу лепо видети свог саговорника у Сан-Франциску. Човеку ће се чинити као да разговара с неким, који се налази у истој соби, неће скоро ни помишљати на то, да између њих двојице постоји растојање од неколико хиљада КМ.

Данас се радио још увек налави у повоју. Он преживљује своје доба детињства. Као што је то преживљавао филм пре 29 година. Али није далеко време, када ће сопственик најмањег радио-апарата моћи не само да слуша удаљене оркестре већ и да их види јасно као да су пред њим.

Нема сумње, радио је највећи изум свију времена, то је највећи научни прогрес, који су људи до сада постигли.