Naša pošta

288:

Имајући у виду и одредбе новог Закона о чиновницима, јасно је да је тим службеницима-ратницима нанета велика неправда, па је праведно регулисање тога питања неодложиво.

· Исто тако потребно је да се те одредбе измене и уколико погађају послератне, па и будуће нараштаје. Неправедно је да мушкарац државни службеник губи службу ва време отелужења обавезног рока у војсци. Нека му се ва то време обустави и плата, али нека задржи сва права која проистичу из његовог службеног однова у грађанству, пошто се је из праксе видело да је била и она ранија одредба о првенственом праву на постављање после одслуженог рока у војсци, потпуно илузорна. Дешавало се да су такви службеници месецима па и годинама чекали на поновно постављење а после тога постављени су чак за дневничаре или званичнике, пошто по буџету није било правних места. Тиме нису били оштећени само за време проведено у војсци, него за двоструко и троструко, а за то време оштећени су и у напредовању према својим вршњацима. неспособним за војску, па чак и према женскима. Увођењем ранглиста као и са ступањем на снагу закона о систематизгцији места, оваквим службеницима нанеће се неоцењива штета.

Неправедно је регулисан и прелав подофицира из војске у државну службу грађанског реда. По чему су разни лаборанти, нудиље и остало помоћно особље заслужнији од подофицира свих родова војскер Међутим првима се рачуна у рок за стицање права на пензију сва служба у војсци, док подофицири, прелазећи из војске у државну службу грађанског реда, морају прво одслужити десет година нове службе да стекну право на пензију.

Све те одредбе изгледају као да се ишло свесно за тим да се важност службе у војсци што више умањи и да се војна дужност што више отежа. Зато смо се нашли и побуђени да ово, напишемо, пошто је војна дужност и сама по себи тешка, али мора да буде сваком исправном држављанину и света, па се несме допустити да се та дужност осећа као терет и неправда, ни у ком погледу. То захтева и сам морал, а наша је војска побеђивала, малобројна и ненаоружана, само својим високим моралом. Интерес Отаџбине и њене узданице војске захтева. да се то никад не заборави, већ напротив, да се истакнуто питање што пре и праведно регулише. Том племенитом циљу и намењујемо ове ретке.

РАТНИК