Naša pošta

300

а не владаоца, жетеоца, даваоца, стараоца, као што неки погрешно употребљавају.

2. Ако је овако л прешло на крају слога у о, испред којег има већ о, онда су се оба о сажели у једно дуго о: вол-воо-вб,, дол-доо-дб, сол-е00-еб, бол (од бости) — боо-66; стол-стоо-стб;

колац-колца-кооца-кбца; столац-столца-стооца-стбца ит.д. | 3. Писање сугл. ј.

а) Треба писати: убица, убиство, Шумадинац, илински, Илић, а не убијца, убијство, Шумадијнац, Илијнски, Илијћ итд.

ђ) поред шумадиски, аустриски, теразиски, теориски, историски, белгиски и сл. допуштено је писати и шумадијски, зустријски, теразијски, теоријски, историјски, белгијски и др.

с) Кад после а долази у некој речи а, е или у, између њих треба писати ;: дијалекат, материјални, специјалан, талијански, Сијена, Лијеж, дијурна, фријулски и сл.

4) Ако после и долази о, онда се не пише ј: биологија, Дионисије, ажиотажа, мио, био, итд.

Али у облицима именица на -ија, ј се задржава и испред о, декле Маријом, Италијом, Мијом и сл.

е) У заповедном начину глагола као бити, пити, лити и сл. треба писати ;: биј, бијмо, бијте, пиј, пијмо, пијте. лиј, лијмо, лијте.

ћ) Може се писати Божији и Боји, овчији и овчји, вражији и вражји и .сл., али само ији, свачији, ничији, а не чиј (или чи), свачиј, ничиј.

4. Писање сугл. Х.

Иако већина нашег народа не изговара сугл. 7, ипак се оно у писању пише свуда где му је место. Али се неке речи чак. и у књижевном језику изговарају без ф, па је допуштено писати их и са Ф и без њега (или са в место 2). Такве су речи: кухиња-кујна, проха-проја, махала-мала, сахан-сан, бувдоханбувдован, хендек-ендек, хисторија-историја, Хомер-Омир, ухоуво, кухати-кувати, сух-сув, глух-глув итд.

— Наставиће се Д-р МИЛОШ С. МОСКОВЉЕВИЋ

ОДНОС КУЛТУРЕ И ПОШТЕ

Пошта, телеграф и телефон је једна важна и културне установа, која везује и преноси разне мисли између два и више лица као и друге непроцевљиве приватне и државне пошиљке. Они су,у миру и у рату, као прва помоћна, десна рука управној и војној струци.

Особље п. т. т. струке има своју деликатну, важну и велику дужност. Обавља службу поверљиво, поуздано и опрезно са тешким и заморним напорима. Није слободно ни