Naša pošta

304

дању ни ноћу. Радним данима као и празницима пошта телеграф и телефон ради. Према таквом раду разумљиво јем оправдано да то особље заслужује већу награду него што је имамо.

Особље п. т. т. струке није награђено, према висини и тегоби свога рада, у довољној мери. Оно и не ужива никакве нарочите повластице наспрам своје службе, као што је случај код особља железничке струке који са члановима породице уживају сталну повластицу подвоза на железници — режи карту. Ове две струке по служби највише су сличне једна другој, али су велике разлике у уживању награда и осталих повластица.

Мора се признати и то: да све, што је више развијена п. т. т. струка то је и већа култура у земљи. Јер ако су пошта телеграф и телефон на високом нивоу, значи да је и већа култура дотичне земље.

Шурење и отварање пошта повлачи за собом трговачки и други промет као и остали развитак рада оног места где је пошта отворена. 'То се одмах показује, заједно са већим напретком тога места. Отуда корист и потреба да се отвара што више пошта у земљи.

Да би имали што више и боље уређених пошта и користи од њиховог саобраћаја у нашој земљи, треба нам ва то темеља. Првенствено:

1) Реорганизација врховне управе.

2) Школа за стручно знање и образовање.

3) Особље п. т. т. струке имало би се у целокупном броју организовати у своје друштвене организације; остављајући интриге и мржњу као зло које треба из струке уклањати ва њено опште добро.

___А) Било би веома корисно да се особље претплаћује у већем броју на стручне п. т. т. листове и књиге, јер се тим шири круг стручног знања и образовања.

5) Имајући сад као први стручни часопис „Нашу пошту“, који се издржава од претплате, имамо могућност да сваки у њему изнесе мисли корисне ва струку као и да из њега видимо мисли других.

Стога нам преостаје, да се што већи број особља п. т. т. струке претплати на часопис „Назца пошта“, да му се омогући да излази и два пута месечно или у месечним свескама од 3—4 табака. Претплатом се не подиже само часопис, већ сваки тим посредно подиже себе и струку.

6) Мислити, пак, на своју струку значи једним делом и радити ва њу. Морамо мислити и стварати! Радити за добро струке, значи радити добро за себе — за своју кућу. Тако се подижу установе, и њени органи обезбеђују себи. место по заслузи. РАС ВУ

т