Naša pošta

282

мије били би баш они који доприносе прогресу саме п.т. службе. Академија би препуштала, дакле, свима постојећим установама, биле оне међународног реда или се ограничавале на поједине земље, испуњавање њине улоге. Понављамо, она би имала да. изабере и окупи заслужне раденике на пољу пошта и телекомуникација, а у циљу да фаворизира и тим путем њихову акцију. Имала би карактер приватне установе.

Не мешамо ту Академију са стварањем „Међународног внанственог пошт. института“ о коме је дискутовано на Светском пошт. конгресу у Лондону (свеска 11 конгресних докумената, стр. 128, 133, 140—149). Потреба Академије такође не би престала ни онда кад би тај Институт био основан код Међународног бироа Светског пошт. савеза.

Међународни биро Светског пошт. савеза нема правне основе да одобри патронат или да стави под своју власт једну такву установу по примеру чл. 24 Пакта Друштва народа, који додељују Друштву народа такво право у погледу међународних организација („бироа“). Међутим, Биро Светског пошт. савеза могао би можда помоћи оснивању те установе. Његов лист, у коме и ми тражимо гостопримство, за то је посве погодан и понаособ за покретање дискусије по овом пројекту. Аутономија Академије, која мора бити обезбеђена, тиме не би била повређена док би оснивање било убрзано и обезбеђено.

Не додирујемо овде питање организације, статута, и т.дД. Њихове базе су опште познате. Расправљамо питање уопште, да видимо да ли је такво да у принципу буде усвојено. Даље уређење односно организацију те нове установе врло је лако спровести.

Верујемо да би стварање једне сличне Академије уздигло у свету значај и престиж пошта и телекомуникација, као и знања и познавања која се на њих односе, — чак и у земљама у којима ове службе нису постигле оцену по њиховој правој важности и замашају.

Предњи напис г. др. Шоћа публикован је у 17 Џпаоп ровђаје, органу Међународног бироа Светског пошт. савеза (св. за јул о. г.). Време (Београд, 14 августа) донело је напив. Такође су га пренели наши стручни листови: Робђи1 ојазпак (БјабЦапа, 1-1Х), Рођа (Ластеђ, 5-1Х), Џооуогп1 робђаг (Ват, зерђ.). Француски часопис Ре Кеја1в саопштио га је у свесци ва септембар; Ре Јопџгпа! +6]6еогарћћаџе, орган Међународног бироа Телегр. савеза, Тп!огтаћфјолв розђајев, орган П. т. т. интернационале, и Р. ђ. |., орган Националнот синдиката п. т. т. службеника Француске и Колонија, који се штампа у 53.000 примерака, напис су попратили вимпатичним коментарима,

Ради се о стварању ове Академије. Југословенске колеге које желе, могу дати начелни пристанак преко ,„Наше поште“. У Паризу је образован први привремени одбор који прима пристанке.