Naša pošta

283

НАПРЕДАК У СТРАНИМ ЗЕМЉАМА

ФРАНЦУСКА

Из извештаја о финансијским резултатима и општем пословању поште, телеграфа и телефона за 1928 годину, Анали за Пошиту, Телеграф и Телефон доносе следеће појединости:

„Финансијско опорављење извршено у 1928 години повећало је трговачку и индустријску активност земље и имало је срећни одзив и на експлоатацију свију грана п. т, т. службе.

Телеграфска служба. Упркос конкуренције коју чине: аутомобили, ваздушна пошта и нарочито телефон, прираштај телеграфског саобраћаја у 1928 г., био је ва 89, већи од претходне године.

У тежњи да повећа телеграфски саобраћај, Администрација је преузела ове мере: Стварање многобројних помоћних линија, захваљујући и употреби телефонских линија, уводећи све већи број Бодових и Телетип апарата, замењивањем Морза телефоном, постављањем механичких справа за равношење, модернизовањем и проширавањем телегр. службе путем телефона, употребом великих подвемних каблова помоћу хармоничне телеграфије, побољшање доставне телегр. службе на селу помоћу бисиклиста. -

Телеграфски приходи, или, боље речено, онај остатак од радио-телеграфских прихода превазилази за 6 милијона франака приходе из претходне 1927 г. Као што је било и предвиђено, опадање телеграфских прихода које је раније запажено — не продужава се више. На показани начин приходи од унутрашњег телеграфског саобраћаја порасли су ва 10 милијона франака. Економско побољшање утицало је тако исто и на повећање међународних такса, које су повећане од 162 милијона франака у 1927, на 173 милијона 1928 г.

Ове повољне прилике добрим делом су резултат телеграфске технике.

Апарат Хугов је поступно замењен на најважнијим саобраћајним линијама Бодом. На линијама чији дневни промет не прелази 200 телеграма, проширена је поступно употреба Телетипа.

С друге стране, у телефонским кабловима за велике даљине резервисани су и телеграфски проводници. Захваљујући многострукој хармоничној телеграфији коју проносе струје звучних фреквенција (учестаности), могли су се употребити горе речени проводници а да не сметају ниакако телеф. саобраћају иако употребљавају телеф. проводнике из истога кабла.

рираштај пак, за 30% радпотелеграфског саобраћаја, дошао је поглавито експлоатацијом Бодо—Вердан, једностраних веза Париз—Алжир и Парив—Тунис. |

Министарство пошта проширује и даље своју радиоелектричну мрежу. Зато је створило радиоемисиони (отправнички)