Naša pošta

СЛУЖБА У ВОЈСЦИ И ДРЖАВНА СЛУЖБА ГРАЂАНСКОГ РЕДА

Обавеза је службе у војној сили општа, и сваки држављанин Краљевине има право и дужност да у њој служи.

Нико не може бити државни службеник ако није одслужио у сталном кадру обавевни рок, осим ако је по одредбама овог закона стално или привремено ослобођен од војне обавезе.

Рекрут који као привремено неспособан добије државну службу па до навршене 24 тодине буде оглашен ва способног за војну службу, дужан је да одслужи прописани рок у сталном кадру, ради чега се мора. отпустити из државне службе, док свој рок не одслужи.

(Одредбе Закона о устројству војске и морнарице — чл. 7 став 1, чл. 47 став 1, чл. 48 став 1)

Државном службенику грађанског реда престаје служба кад буде повван на одслужење редовног рока у војсци.

У рок одређен у Тетаву 5113 рачуна се и време које је службеник стварно провео у активној служби у војсци или морнарици као официр или као чиновник или које друге врсте службеник војног или грађ нског реда, коме се та служба рачуна за пензију према. одредбама Закона о устројству војске и морна- | рице.

Време подофицирске службе војске и морнарице, у случају прелаза по 5 9, не рачуна се у рок из става. првог 8 113.

(Одредбе Ч. в. — 5 104 т. 44, 5 114 став 1 и 2).

Горњим је законским одредбама регулисан однос између војне обавезе и државне службе грађанског реда. Све те одредбе: застареле су и не одговарају духу времена.

Слажемо се потпуно, да држављанин који је избегавао да. оделужи своју војну обавезу, губи право на државну службу,

па и на сваку јавну функцију, пошто је тиме довољно јасно доказао да не поштује обавезе према држави, па према томе никаквих гаранција нема да ће поштовати иобавеве које проистичу из јавне функције коју би вршио. Али чему државни службеник, редовно регрутован, редовно полазећи у војску на од--.

служење обавезног рока, губи државну службу им сва права.