Naša pošta

ПРОСЛАВА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

ОДЗИВИ _— ПИСМО Г. ПРЕТСЕДНИКА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ Спомен свеска „Наше поште“ посвећена Николи Тесли, поводом 50 годишњице његовог открића обртног магнетског поља и 40 годишњице постављања основа технике и високих фреквенција и радио технике, наишла је на повољан одзив како у земљи тако и на страни. Поред наше штампе, велик број страних новина и часописа приказао је свеску као и значајно дело о Тесли које је публиковао г. инж. Славко Бокшан. Сви су одали заслужено признање Тесли и његовим гениалним проналасцима.

Министар просвете г. д-рР. Станковић издао је распис, да би се школска омладина што боље упознала са гениалним проналасцима великог сина нашег народа, Николе Тесле, да наставници средњих, учитељских и грађанских школа у својим предавањима нарочито истакну научне творевине 1. Тесле

Г. д-рк. Кумануди, претседник прве југословенске Народне скупштине, упутио је уредништву писмо: „Упознао сам се са вашом публикацијом посвећеном прослави Н. Тесле и са особитим задовољством прихватам вашу корисну и родољубиву мисао, да и наш свет још боље упознате са великим научним творевинама генијалног Југословена Н. Тесле како би му одао оно поштовање које његов велики дух заслужује. Честитам на постигнутом успеху“.

Одбор је добио и више писмених поздрава и одобравања из унутрашњости и иностранства, тако и од Француског друштва за комерциалну географију и економска проучавања, којему претседава г. Марен, бивши министар.

Г. д-р Паја Радосављевић, професор Универзитета у Њујорку, пријатељ и поштоватељ Н. Тесле, поред осталог пише: „Тесла је заиста, прави славенски геније — човек, универзалан ум, козмополитско срце, козмичка воља. Ваше заузимање око прославе Н, Тесле заиста је за похвалу. Да смо ми учинили за нашег Теслу оно што су Талијани учинили за свог Марконија друкчије би било и по нас Југословене и по нашег Теслу. Али што је пропуштено не да се надокнадити, гледајмо у бољу будућност, јер наш геније у науци проповеда исто скоро што и велики јеврејски пророк чини са својом крилатицом: „Народ који нема визије мора пропасти!“ Тесла је наша славенска визија — и слава и част свакоме ко је за нашега Теслу“. : 1