Naša stvarnost

IDEALIZAM !I MATERIJALIZAM U MUZICI 55

dan” i neprikosnoven kao norma koja je istovremeno svoj sopstveni zakonodavac. Istoriski shvaćen, tretiran u odnosu na oblike iz kojih je proizašao i koji su iz njega proizašli, — rukovodjeni delatnošću čoveka koji savladjuje prirodu da bi ic sebi potčinio, kao izražajni muzički materijal uzet ı, svom totalitetu, kao i muzička umetnost — pretvara se iz vrednosti „po sebi” u vrednost „za nas”.

Četvrttonski sistem i netematski formalni stil, kao negacija „prirodnog”, „harmonijskog sistema” zasnovanog na kvintakordu — i tematskog stila koji je njegov derivat, ne znače odricanje razvojnih Rkonsekvena ovoga poslednjeg već niihovo postavljanje s glave na noge. Hronološki uzeto, tematski stil je viši razvojni stadijum, negacija — primitivnog netematskog stila, — dok je moderni netematski stil (razvojni produkt tematskog) negacija negacije — ti. ukidanje dialektičkih suprotnosti dosadašnjeg razvoja izražajnog materijala muzičke umetnosti.

Za razliku od muzičkog idealizma — koji, konsekventno uzet pretstavlia ne samo svoju sopstvenu negaciju već i negaciju muzičkog razvoja — muzički materijalizam ie kako po svome shvatanju unutarnje zakonitosti tonaliteta i forme, po svome stavu prema izražajnom materijalu muzike tako i prema muzici kao umetnosti — ne samo produkt istoriskog razvoja, već

njegov nosilac i pobornik. Dr VOJISLAV VUČKOVIĆ