Naša stvarnost

JEDAN POGLED 47

po vrednosfi, na jedinicu ziralne površine, dakle unosne, prvenstveno plemenite kulture. Međufim, ovde su najveće površine pod kukuruzom, sijerkom i prosom, manje pod vinogradima i voćem.

iz ovog pregleda uslova i odnosa poljoprivredne proizvodnje u Dinarskom Kršu, može se u nekoliko poleza istaknufi suština pitanja o njenom poboljšanju i osnovne linije njegovog praktičnog rešavanja.

1. U Dinarskom Kršu su ograničene zirafne povmšine. One se ne mogu povećati, na primer, krčenjem šuma, kao u drugim predelima, osim u predelima pokrivenog krša. Neznalne nove zirafne površine mogu se dobifi samo veštačkim pravljenjem malih njiva. Međutim, u poljima sa dugim zimskim poplavama, regulisanje poplava, odnosno skraćivanje njihovog frajanja, i ukidanje letnjih poplava imalo bi isti efekt koji ima krčenje šuma u drugim predelima. Jer se u ovakvim poljima tek regulisanjem poplava velike površine zemljišta mogu privesti poljoprivrednoj eksploataciji.

2. Zbog fermičkih uslova i neravnomerne raspodele kiša u foku godine, za pitanje poljoprivrednih melioracija je osnovno pifanje onavodnjavanju zirafnih površina u vegela– cionoj periodi useva i drugih kullura. U jednim predelima mogu se u ovom pogledu iskoristiti reke, u koliko ih ima, i jaka vrela, ali i podzemni tokovi koji bi se izveli na površinu (gde su povoljni hidromehanički odnosi; ili mofornom snagom). U drugima bi se pofrebne zalihe vode mogle realisafi samo izgrađivanjem velikih rezervoara u kojima bi se nakupljala voda za vreme kiša (Rezervoari bi se gradili pregrađivanjem dolina i preobraćanjem u basene viših delova polja).

3.Poljoprivredna proizvodnja u Kršu je neracionalna. Njeno unapređivanje i podizanje na savremeni nivo, preistavlja značajan element melioracionog pitanja. Već regulisanjem poplava u poljima bila bi data mogućnost za uvođenje kultura sa dužom vegelfacionom periodom i unosnijih, i to na velikim površinama. Ali se uopšte poljoprivredna proizvodnja u Dinarskom Kršu mora orijentisati u pravcu povećavanja vrednosli proizvoda, odnosno prinosa. Jer, zemlja ma koliko da je plodna ne može kvantitativno da da prinose preko jedne granice. Male zirafne površine freba da daju maksimum prinosa po vrednosti. To ima isti efekaf kao i povećavanje ziralne površine ili prinosa po količini. U zapadnom i primorskom delu Dinarskog Krša ima uslova, naročilo fermičkih, za gajenje plemenifih kultura ,odnosno onih čiji prinosi imaju veliku vrednost. Takvi su, na primet, rano voće i povrće, koji imaju mnogo veću vrednost, nego iste pozne vrsfe, osobito s obzirom da u velikom delu Krša dospevaju ranije, nego u osfalim oblastima Jugoslavije i susednim srednje-evropskim zemljama. Za rano voće mogu se iskorisfifi i sasvim male površine crvenice po škraparu i kršu, koje se skoro ne iskorišćavaju, kao i manje površine na dnu vrfača i uvala. Na jadranskoj padini Dinarskog Krša, naročito u njegovom