Njiva

XVIIЈ. год.

ЊИВА

445. страна.

врховно заповедништво војеке. Са њтге заједно одступпли су п опи министрн, којп су рат отиочели. Пама су ове иојаве повољпе. Политичари који су се повуклн у Русији нспред пародне огорченостп, пе Ке више моћн одушевптп разбијену руску војску да ратује и даље. Уза све то је народ врло незадовољан п са овогодншњом слабом жетвом — а још к томе: не даду Французи Русима више новаца. Весели Парнз је умукнуо, тужан је и жалоетан — сва Фраицуска жуди за мпром. Но и Талијанци пису постигнули оно чему су сс надалп. Врло су забрпнути и Руспја и Француска и Енглеска што Талијанска, где год навали на иас, враћа се љуто сузбпјена са велнким губитцпма, Црногорци су заузели Скадар, а Србијанци Драч — из чега могу да настану велики заплети с Италијом. Ми се мпрном душо.м можемо иадати повољном исхолу рата. Где год вредни жетеоци жању по плодним њивама, прати их благослов Божји, те нас то снажи и уздиже.

ШТА ЈЕ НОВО. Одтиковање наследнпка престола. Љегово Величанотво краљ иодарио је Шеговом Височанству васлодннку престола Карлу Францу Јосифу велекрст ордена Св. Стевана. Сиротице покојнога наследника престола. На Видовдан 15. (28.) јуна о. г. иавршила се прва обдетница од како је вликовачка рука убила у Сарајеву наследника престола Франца Фердинанда и прејасну супругу му. Сиротице н.ихове пошле су тога дана на гроб својпх родитеља у Артгатетен, и биле оу тамо на задушницама.

Радост са заузећа Лавова. Поводом радосне влстп да је наша и савезничка војска освојила Лавов — главну варош Галицпје — окптпла се сва Будапешта свечаним заставама; осветлила је све јавне и многе посебне домове а из клуба престоничких турпста пошла је кроз престоннцу сјајна бакљада праћена војеном музиком. Бакљоносци су прешлн у Будпм, где су у краљевом дворцу, пред надвојводом Францом Салватром н пројаоно.м супругом му Маријом Валерпјом, најмлађом крељевом ћерком, изразнлп сјајним начпном своју оданост према краљевом дому. — И у Бечу су бнле тим истим новодом сјајне изјаве радости, по црквама су чињене свечана благодарсња и свет је бурно поздравио п свога старога цара у Шенбруну, а цар се тронут лепо захвалио на одушевљењу и полсртвовностп својпх драгпх Бечана. Скуиљи леконп. Мпнпстар унутрашљих послова, преузвншени г. Јоваи Шандор, одредио је привременп ценовнпк апотекарске робе и лекова. Поскупио је бензин, камфор, сапуни и масти. Кад мпне рат, ценовник ће се преиначити. Доброчинотво. Овнх дана умрво је Стеван Семзе, сомборски поседнпк п оставио је варошн Сомбору 548 јутара земље п своје земљиште у варошн с тим, да варош подигне болницу п ђачки дом. Мађарској Научној Академнјп оставио је један п по мнлијон круна с тим завегатајем, да са 120 хпљада круна наградп оиога учењака, који усрећи човечанство са којнм опће корисним проналаском. Нсногода. У целој арадској жупанији беснео је ових дана тако ужасни олуј, каквога не памте нп најстарији људи. Лед је потукао све воћњаке и впнограде. У опћинп Харомалмаш склонило се четворо деце Јована Цимбрена од олује под једно високо дрво. Муља је опалпла то високо дрво п убила све четворо деце. Што овцс а што и магарца. У Сентп су непознати зликовци провалили на салашу Ференца Борошђевија у овчији тор; отерали су 43 комада оваца и с њима и црнога магарца! Не ће ли мацка купити какав касапин за — саламу ?!