Njiva

436. ст рана.

XVIII. год .

ЊИВА

подмирење потребе потрошача који у тој вароши отанују. Ако се промепу ку] 1 евне нли економске прплнке потрошачеве, те хоће купљеме производе да прода може и то учпнити али само са дозволом меотнога погдаварства — али то мора онда продати опоме оргаму, којп је овлашћеп да оспгура опћу потребу плп опоме кога је Влада овлаетпла на куповаље. Тиме је омогућено да произвођач може продати своју храну када разреши своје кућапство. (Продужићемо.)

Неве цене храни. Влада је, са обзиром на нову храпу, опет одредпла пајвпше цене хранп. Жито, раж, наполицу, зоб и јечам нпје слободно ни куповатп нп продавати скупље но што је власт утврднла највише цене им. Ко се овога не држи, биће строго кажњен. Пошто је та највиша цена одређена по разним пределима и жупанијама, то је нриказујемо нарочитом таблицом. По овој таблицп лако се разазнати. Најбоље је ако газде потраже цене храни по жупанијама. Ове нове цене ступају на снагу 10. јула о. г. по нов. кал. — а као што се видп из таблице, различите су и по појединим иределима. Али се цене шненици, наподици и ражи мењају и повремено н то све су јефтиније. Табличпе цене мењају се још и по тежини и по чистоти хране. Како се те цене мењају, казаћемо и посебице, али упућујемо своје читаоце на таблицу која се налази на страии

438-ој: нека потраже прво за њнхове крајеве одређене цене, иа тек онда могу по пашом тумачењу лако израчунати и преинаке. Наиомињемо своји.м читаоцима п то: да за залихе оних храпа, које су узапћене нре ове нове иаредбе, важе и за даље оне највише цене, које су до сада бнле одређене. Цене брашну, одређене као највише, остају и даље оне исте; не мењају се. Највиша цеиа пшеници. Пшеници је највиша цена од 10. јула до 21. јула; мања је од 22. јула до 31. јула; још је маља од 1. авг. до 10. августа и од те је мања цена од 11. августа до 21. августа; на најнижу цену спушта се цена пшеници до 22. августа, од којега дана остаје цепа пшеници за сада стална. Цена пшеиици мења се по тежипп и по чпстоћи. Одређене цене пшеиичне тичу се такове пшеницс, која је по хектолитру 75 килограма тешка а садржи у 100 килогра.ма највише 2 килограма примесе. Ако је пшеница од тежих, наиме ако по хектолитру тежи вшпе но 75 килограма, онда јој је и службена, званична цена виша и то ако пшеница тежи по хектолитру 76 кила, опда јој је цена виша са 70 филира од званичне цене само 75 кила тешке шпенице; ако тежи 77 кила, онда јој виша са 40 филира; ако тежи 78 кила виша је са 55 фидира; ако тежи 79 кила, виша јој је цеиа са 70 филира и ако тежи 20 кила, опда и цена повисује оа 85 филира.