Njiva

700. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

хиљадама Талијана. Ни један корак не могу напред. На свим странама побеђу.јемо и ии смо чврсто уверенн, да ће се овај дуги рат свршити са нашом славном победом.

Лист несталих. Мађарски Црвенп Крст покреће Лист несталпх. У лпсту ће се моћи објавл.пватп оппси п слика несталпх ратника. Огласи ће нзлазитп на мађарском, немачком и елавенском језику. Читуља. У свом дворцу Брандпс на Лаби умро је прошле недеље надвојвода Лудвиг Салватор. Са покојником је наука изгувида једног од најодличнијнх својих трудбенпка. Надвојвода Лудвпг Салватор родпо се у Фпренцп год. 1847. као други син велпкога војводе Леополда II. Тоеканскога, а старијп му је брат био 1892. год. премпнули надвојвода Карло Салватор, отац Њнхове Висости надвојвода Леополда Салватора и Фрање Садватора. Већ у најранпјој се младости особито занимао за природу и за пстраживања, а уз то за рпсање и сликање, па је крај војнпх наука још увек нашао елободних часова, ко, 1 е је посветно изучавању природе. Жеља, да упозна стране крајеве, била је у њега толнка, да је као пуковник отнасао сабљу и дао се на путовање. Напи•ао је много научнлх дела и уресио их је дивним сликама, које је сам цртао. Образоваље сељачких синова. У вароши Сегеду остварили су врло лепу замисао. Отворили су школу за образовање даровитих сељачклх синова, да не би ти дарови остали бесплодни н по науку и по уметност. Радосни војници. У Будапешти је у једној војничкој болници њих 35 рањених војника изучило читати, писати и рачунати

— па су из тих вепггина положшги и испит ■сто као ученици основних школа. Врло су се обрадовали, када су их при псппту похвалплп. Месар не може бити општински судац. Највпше управно судиште у Будапештп донело је начелну одлуку, да одсада ни у ком случају не могу бнтп месарп 6мрани за општинске судце. Путовања по ратном подручју. Са надлежне се стране нрпопћује : Дозволу за улаз п пзлаз из ужег ратног подручја за обсег града Нови Сад, котар Тител и жупанију сремску подељује тврћавно заповеднпштво у Петроварадпну, за нодручје пак оних срезова и градова жупанпје Торонтал, Темеш и Крагао-Серењ, који спадају у ужв ратно подручје, војно заповедништво у граду Темешвару. Највиши војник у немачкој војсци. Теолог Цимерман из Варценрида код Фирт и Валда зацело је највпшп војннк немачке војске, јер његова телесна виснна износи 2’16 метра. Цимерман је за време жетве био стављен на допуст, а сада је опет отнутовао у Штрасбург, где служн код пољског топнпштва. Ратни добровољац. Тома Палпћ, 73годишњп житељ пз Томаша, управне оићине Тројство, дошао је у прошли четвртак беловарском кот. предстојвику са молбом, да му изда «Уступницу», с којом се жели код попунпдбеног заповедништва као ратни добровољац прпјавити. Седи, али пначе снажни јунак борио се 1866. протпв Талпјана, који је сада опет непријатељ наше монаркпје, стога га жеља мори, да пође опет против Талијана. Књижевна вест. Изишао је из штампе „Пријатељ Народни“, првп српски календар за год. 1916. Повећаи је и велик је седам табака велике осмпне, а доноси уз поучну и забавну садржину још и 32 лепе слике из данашњега рата. — Уредио га је и ове године Чика-Стева. — Цена му је 60 филира и поручује се у Наклади Франклиновога Друнггва (Вис1аре81, Е&уе1ет-и1са 4.).

*