Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

703. страна.

*ТГе~

плачи ми жено :

II ја одох, благо менн, Браннт’ краља, отаџбпну Свима драгу, свима мплу. Кућа, деца, остаће мн У аманет слабој женп, Она ће мн кућу пазпт' И слатку мп децу хранит’, Па ће можда п заплакат’ По немоћп ћуди своје Осамљено злато моје, И узвпкнут’ болно, тужно: Авај туго, авај мени ! Но не плачп жено, друже добрп! Краљ нас зове, земља пште Да пођемо на бојиште! А краљ кад позове, Отаџбина кад то пште, Може л’ пко, сме лп пко Да с’ позпву томе не одзове, Да не оде на бојиште?! Зато нанред, роде мој Све за краља, све за дом свој!

Куман. 1915. С. А. М., парох.

КОВЧЕЖИЋ. Теле, да лн ће бнти добро за запат — пасмпну. Американци, веле, може се то одредитп по ницању зуба. Кад се теле отелп, онда има, као што је познато 4 нестална сечљака. Ако затпм теле добпје одједном само 2 зуба, онда веле, нп у ком случају не ће бптп добро за пасмпну, јер се и поред најбо.не хране не ће развити како треба, међутпм ако једновремено добпје 6 пли 8 зуба, раевпће се нормално и код добре хране и правилне неге одговориће потпзчао очекпвањпма. Зато прве теоце продају одмах месарима, а друге задржавају за запат, пасмпну. Добро је уверити се, да лп је ова американска оцена тачна пли не.

Ма-ђарска Газдинска Задруга образује бесплатно сеоске задруге, газдпнске кругове и арендашка друштва п даје бесплатна савета у свима задругарскпм пословима. Земљоделцпма даје бесплатна упутства прп куповању земље, те држп исказ земаља, продаваца п купаца. Ко је рад земље да купп плп да прода, нека ту своју намеру јавп Мађарској Газдпнској Задрузп. Адреса је ова: Вибареб!, IX., Шш-П! 25. бхат.

Одговорнп уреднпк : ЧИКА-СТЕВА. Нздаје: Ргапк1т-Тагзи1а1, ВиЛарез!, IV., Е$?уе1ет-и1са 4. 52.

**»♦♦♦♦♦♦♦♦«♦«♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ ♦«♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦*♦ »♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ лгпвги ♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ »♦♦♦♦♦♦♦♦«♦♦ и I лнии ♦«♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ »♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦ ♦♦♦♦♦♦♦«♦♦♦♦ »♦♦«♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

н|||||а1вагиам»Еадав1аам1

п Ј

в □ ■ а а

и и и ее и ■ В (5 19 [Ј л т 1СВСЕИ н ■ !Ш)в:В>ИВ Е ■■■■■■■■■■■ ■

■■■■■■■■■■■■■■■■■ ■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■■

Огласи се примају у иаилади ЊИВЕ Вис1аре51, IV., Едуе1ет-и. 4.

■■■■■■■■■■■■■ ■ ■■■■■■■■■■ ■ ■■■■■■■■

■ п