Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

707. страна.

робу, па се нарочито у градовпма осећала несташпца кромппра. Зато је сада одлучпо мпнистар пољоделства провести реквизпцпју, да ое у првом реду подмпри потреба главнога града. За реквирпрани кромппр плаћатп ће се по метарској центи за 1 круну маље, него што је износила макснмална цена, па се стога очекује, да ће се поседнпци кромпнра пожурптп на трисиште пре него што се реквпзиција отпочне. Откупна цена копрпве. Ц. и краљ. мпнпстарство рата новиснло је, како јавља трговачка п обртнпчка комора загребачка, откупну цену за коприву од 40 филпра на једну круну по 100 клгр. Петролеум ће појефтпнпти. Преговорп око спуштења цене петролеја су довршенп, те ће те нове дене петролеуму, бензину, вулканолају и газолају скорпм објавпти. Цене ће свпм тим врстама наскоро знатно појефтпнити.

Књижевна вест. Изишао ,је из штампе „Пријатељ Народни", првп српскп калепдар ва год. 1916. Повећап је н велик је седам табака велике осмине, а доносп уз поучну и забавну садржину још и 32 лепе слике пз данаипвега рата. — Уредио га ,је н ове године Чика-Стева. — Цена му је 60 фплира и поручује се у Пакладп Франклнновога Друштва (ВиЗарезћ Еруе1ет-п1са 4.).

ЗАБАВА

Колико се ратова сада води ? У садашњем се рагу борп трпнаест држапа и то с .једнс стране четпрп: наша монархпја, Немачка, Турска и Бугарска; с друге стране девет: 1’усија, Енглоска, Белгпја, Француска, Монако, Италпја, Црна Гора, Србпја п Лапан, но све те велике — и мале власти нису у рату с централнпм властпма.

Генорал Галвпц, заповедиик војске у Србпји.

Састанци за нашу потпорну благајницу. Врло нагло расте бро.ј оних, који су похиталн да осигурају себе н своју породицу код радничке потпорне блапајнице. По свима крајевпма уземљи прже се састанцп, на којпма се држе соучна предавања о корпстпма потгорне благајннце и тим прплпкама де уписују за чланове врло мпоги, који мисле н на еутра, на своју будућност.

У ратном су стању: наша монархнја са Русијом, Србијом, Енглоеком, Француском, Белгијом, Цриом Гором, Мталијом, Јапаном и Монаком; Немачка са свпм овима осим Италије; Бугарска са Руеијом, Енглеском. Фраццуском, Италпјом, Црном Гором п са Србпјом; Турска са псте три држане; Русија са нашом монархпјом, Немачком, Бугарском и Турском; Енглеска такођер са трн државе; Белгија с нашом монархпјом п Пемачком; <1>ранцуска са Немачком, нашом монархпјом, Бугарском н Турском; исто тако Црна Гора