Njiva

XVIII. год.

ЊЖВА

791. отрана.

Опћенпто се може препоручпти. да се рачуна са већим губитком у хамбару. Из хамбарасе никада не изнесе оиолпко, колнко ,је унешено. «СгОброс1аг».

Производња кромпира. У производњн ранога кромпира највнше з т спеха постизавамо, ако се ових начела држимо: 1. Изопрање земље. Најпогодније је песковито зе.сгљпште, које према југу лежи, но добра је и баштованска ораница, ако је измрвљена. Треба је с јесени пођубрити п угарнти, а с пролећа је ваља узорати и обрадити. Влажно је зе.мљиптте саевим неподесно. 2. В р с т а к р о м п и р а. Најбоље ,је садити рану «роза» врсту кромпира. 3. Р а з в и ј а њ е. Половииом фебруара мећемо здраве кромпире велике као јаје у мале сандучпће високе 15—20 центпметара нли мале корпе и то тако, да пм је зачетак окренут пре.ма горе. Кромнпре ваља у једном. односно у два реда сложити. Сандуке метнемо једне на друге али тако, да се не гњече у впдну и нрозрачну шталу или у нешто топлу кухпњу. Убрзо ће кромпир увепути и почети ће само клијање. Не треба иустити, да се заметак толико развнје, да буде дужи од 2—3 центпметера, јер ће се лако

крјатн. Ако се заметак пре расадејако развпје, ваља кромпир на поладније место (на таван) однетп, да би клијање застало. Но ово место ипак не сме бптн хладно да се кромгшр може случајно смрзнути. Одвећ велика топлота и поливање су врло шкодљиви. 4. Расађнвање. Када се земља почне загревати, то бива е почетка марта, рецммо око 5—10-ог, треба на лепом времену сандучпће и корпе изнети на обрађену зе.чљу. Са мотпком разгрнемо место за кућице; када смо направилп кз 7 ћице са највећом пажњом, сместимо у исте по једатг заметак п покрнмо га са ситном земљом. Ако земља није довољно сптна, омда је нужно приправпти за затриавање кућица нешто песка и ситне земље. Заметак се може најдубље на 8—10 центиметара сместити, над заметком не сме бити од 3 центпметера дебљи слој земље. На тај се начин земља најбрже загрева. Увек треба изабрати лепо време. Саднтн треба само кромпир са дебелим заметком, а никако онај, који има танак заметак, јер такав не даје рода. Редови треба да су један од другог далеко 00—70 цм, а кућиЦе 30—40 центиметара. 5. Обрађивање. Двареда треба опкопаватп и малО' загртати (10 центпметара). Са одгртањем кућица можемо почетп 15-ог маја н то на јужној страни.