Nova Evropa

оној простој јасноћи, да и слушаоцу на галерији не измакне ни једна ријеч, макар се коликој умјетничкој интимности предавао глумац у највећој тишини своје душе, У том погледу београдски глумци несумњиво стоје изнад неких загребачких, а кад се загребачка и београдска умјетничка »предавања« слију у] једну позоришну пјелину.

Што се, напокон, тиче модерне инсценације, нека ми буде допуштено споменути један доживљај посљедњих дана, Уочи двадесетипете годишњице дошао је из Беча бивши сценограф тамошњета. »Бурттеатра«, да нам понуди декорације своје данашње твртке. Случај га је нанио управо на главни покус Королијина »Скадра«. Послије покуса дошао ми је у уред и рекао: »Допустити ћете ми. тосподине интенданте, да вам и не показујем своје нацрте, јер хрватска позорница, према ономе што сам час прије видио, стоји у декоративном погледу На висини најсавршенијега бечкога 1080ришта«. И опростио се. А ми све декорације израђујемо сами у свом казалишном ателијеу, према надртима домаћета хрватског сценографа. У том смо се погледу наиме већ сасвим отели супремацији страних великих угледника, и ставили на своје властите ноте, Највиши резултат досадашње наше позоришне културе!

Никола Андрић.

Белешке.

Јован Цвијић и Војвода Мишић.

У часовима кад би њихова способност, њихова памет, и њихово поштење, били од највеће потребе и користи народу, долазе тужни тласови, да су ова два наша велика човека тешко болесни, да не могу напуштати собе ни постеље, Господин Цвијић морао је заостати у Чешкој, у Карлсбаду. камо је отишао на лечење из Корушке; а Војвода Мишић лежи у санаторијуму на Врачару у Београду. Ми са зебњом ишчекујемо гласове о стању њихове болести и с једне и с друге стране,

Господин Цвијић нам шише из Карлсбада, под 19. октобром: »Пишем Бам из постеље. Напади жучног камена се понављају, и вбот болова сам у очајању. Уз то и срце слабо, Нека инфлуенца ока једнако се понавља, тако да се бојим да ми се не замути поглед. И т. д. Нема краја мојим боловима и болестима... Забрањен ми је рад бар за 3—4 месеца, зато Вам не моту сад ништа послати за »Нову Европу«, која је одлична...« И поводом чланка Дра. Митковића, »СОкерлићева застава«: „Нисам ни раније мислио | правим партије, па ни ванстраначку. Мене не узимајте у обзир.

241