Nova Evropa

од војника усљед некога неспоразума, опсовао ју грубо, двапут је ударио и над њом галамио, На притужбу области, он је на неко вријеме био макнут, али наскоро затим натраг повраћен као командант пука.

Дана 22. фебруара 1920, у мјесту Делнице, починило је 30 војника. истога пјешачкога пука, под водством подофицира, разних изгреда, изударало деветорицу сељака и тешко их озлиједило. При томе је једному од тих сељака нестало 3000 круна, Пријава је учињена. О каковом рјешењу ствари не знају ни оштећеници ни јавност.

Мјесеца јула 1920, у граду Петрињи, пуковник Н. узео си је без знања власникова чамац, који се је налазио пред овога кућом на води, Власник је то пуковнику пребацио, те је између њих дошло до оштрих ријечи. Нато, 17. јула 1920, дођоше по власника у ноћи четири војника са насађеним бајунетима те га хтједоше измамити из куће, да иде с њима у ноћ, Кад им то није успјело, покушали су га силом одвести, ну он им се измакне MH успије му да се затвори у своју кућу. Други дан, на шеталишту у Џетрињи — била је недјеља, — зауставе га опет три војника и стану га ударати кундацима и тражити да иде с њима, јер их је, рекоше, по њега послао пуковник (онај исти) да га ухапсе и доведу на команду, Спасао се је бијегом у градску кућу. Градски тајник пође команди мјеста да установи о чему се ради. Ту му капетан Н, рече, да је он дао налог да се предведе власник чамца у команду, да би он »тамо њему откројно што му спада», Пријава учињена, без резултата.

Дана 30, августа 1920, у граду Загребу, на пучкој забави у пивовари, замоли гостионичар интервенцију редара, јер неки гости нису хтјели да плате потрошено пиће, Нато уредујућега редара нападне један војник и покуша одузети му пушку. Настаде хрвање и натезање при чему редар устријели војника. Из оближе војарне долети овећи број војника, ухвате редара и одведу у војарну, гдје га шакама и кундацима тешко озлиједише и три му зуба избише, Дођоше у помоћ други редари, али неки часник даде трубити на узбуну те са четом од 30 војника изиђе на улицу и постави се у бојни став. Пуцало се је са обје стране, ну срећом није нитко настрадао, Редарственом заповједнику успјело је довући се до заповједника — часника и објаснити му ствар. Од редара убијени војник био је познат у граду крадљивац и злочинац, а баш је тада обављао двомјесечну вјежбу.

Мјесеца августа 1919, вратило се је неколико прекомураца из Америке кући, Дошли су до Штригова, платили за робу царину коју су донијели, пријавили се прописно и код грађанских и код војничких и код финансијалних области. Недалеко свога дома, али на нашем подручју, пали су у руке патроли наше војске, која их је потпуно опљачкала, и сву им робу одузела, Прекомурци учинили су све могуће пријаве, и тражили да им се бар роба накнади. Успјех тих пријава није познат ни јавности ни њима. Ови људи су из Америке до своје куће донијели своју робу. У свом дому од својих били су опљачкани.

И т,. д. ит, д.

Не износимо ове примјере ради рекриминирања или притужбе, нити полажемо нарочиту важност на један или други оваки случај, који су овдје захваћени из гомиле,

Разумљиво је, да су трајање ратовања кроз тешких седам

година, живот у рововима, вјечно гледање у смртиу изнакажена тјелеса, дужност да убија и уништава све што је непријатељско, човјечанске осјећаје у војника отврднули, Стога се и успомена на ове и оваке изгреде не би тако дубоко и трајно усјекла у осјећај наших људи, само да је власт показала — и да показује и данас још — да их неодобрава и недозвољава; да је власт на учињене јој пријаве долично, или бар како тако, реагирала, Пошто тога није ни у једном случају било, или бар о томе ни оштећени

62