Nova Evropa

свеједно, — и није им више било у интересу подупирати настојања, украјинског народа за своју независност, као што није ни у интересу словенске политике Украјинаца немачки пангерманизам. Украјина је прокламовала своју независност без помоћи извана. Бену су независност признали савезници 22. децембра 1918 године. Француска, Енглеска, и Румунија послале су у Украјинску Народну Републику и своје представнике. То је било пре московеско-бољшевичке навале са. севера, и пре брестлитовског мира.

Да промотримо и правну страну тога питања, —- питања украјинске независности, Највећи део Украјине био је припојен Русији (1798) услед деобе пољског краљевства, Ко осуђује ту деобу, тај не може заузети друго становиште према украјинском становништву оне земље, која је припадала Пољској и Литви, до признајући му потпуну слободу самоодређења, као и пољском становништву. Лева обала Дњепра, или хетманштина, предала се добровољно (на, темељу уговора од 1654) рускоме цару, са правима персоналне уније, као и Финска. Тај је уговор био укинут самим царевима, и то управо по Катарини П (1780). Није дакле ни једна унија с Пољском и Русијом дала Украјини независност, а персонална, је унија била напослетку насилно поништена. О руском револуцијом створена Украјинска Народна Република обнавља независност козачке републике хетмана Хмељницкога, и државну сувереност, према принципу ге ино шп шеебгтшт. Са Русијом демократском и републиканском, Русијом будућности, Украјина ће врло радо пристати на сједињење на основама конфедерације, слободног уједињења народа Истока, обнављајући стару унију међу севером и југом велике источно-европске низине, Али до тога може доћи само пошто се сруше зидови великоруске централистичке бирократске идеологије, и пољског империјализма.

»У крајина самостална% Заштог« — кликнуће наша, браћа, суседи, словенски империјалисти. Зато што она, на основи наведених чињеница, обнавља, своју историјску независност, и то својим властитим силама, без икакове помоћи од стране Немачке и Аустрије. Независност је Украјинске Народне Републике, уосталом, била призната већ по савезницима, по централним државама, па и по самој Русији. Али се налази данас опет Руса, загрижених империјалиста, који настоје уставити ток и напредовање историјских догађаја и који не допуштају да се поотварају »тамнице народа« у Европи. Имаде их много, који су радили и раде још на рестаурацији старе реакцијонарне Велике Русије, почињући од Украјине, прекјучер с помоћу Немаца, јучер помогнути од антанте, данас пристајући и опет уз Немце. Први чин те страшне интрите одиграо се у Кијеву, са, генералом Окоропадским; други чин — то је вандејски устанак вођа црне реакције тенерала Дењикина; а, трећи — тауријска (кримска) авантура тенерала Врантела. Шроти свим овим тенералима, имала, је да издржава Украјинска Народна Република, сталну борбу да независност свога народа. Истовремено водила се непрестана, борба, с једне стране, с црвеним империјалистима — Лењином и

413