Nova Evropa

атлетиком, најновијом модом у оделу, оргијама. деми-монда и милијонарским разводима бракова. То је она статичка култура што у себи не носи никакав план за прогрес, ничег организујућег, препорађајућег, већ све своди на олако скакање са. бесмисленог предмета, на бесмислен предмет, без дубље иницијативе и без јаче воље. И то све нарочито овде у Америци, где још увек има довољно хлеба; док је тамо у Европи та савремена клонулост духа маскирана у уметности абнормалним расположењима и лажним ватрометима, створених под утицајем поремећене опште равнотеже.

· Против модерног фаталивма. нема жалбе; то литерарно осећање више нимало не узбуђује, већ је то сада примљен закон о коме се

више и не мисли.

Често се по антологијама модерне америчке лирике наводи »Едећага Согу«, песма, једног од пијонира америчких модерних, Е. А. Робинсона. За илустрацију тог новог беспомоћног типа о коме је реч, била би много згоднија једна друга песма од истог песника, »Мшпуег Спееуу«, али ми овде износимо ону прву, јер она није у ствари толико представа, једног одређеног тица, колико израз свог напуштања, наде и потпуног предавања, бесциљну и неодређену животу, што је већ толико добило израза у сјајној Мастерсовој »Зрооп Еихег Аптћојобу«, у Линзеју, Фросту, и толиким другим.

Richard Cory,

Kadgod bi Richard Cory sišao dole u grad, Mi svet sa kaldrme gledali bismo za njim :

On je bio dospodin od glave do pete, Savršen, i kraljevski vitak.

I bio je uvek pristojno odeven, I bio je uvek human kad govori;

A ipak bi ubrzao pulseve kada bi nazvao »Dobro jutro«, sjajući dok je prolazio.

I bio je bogat — da, bogatiji no kralj, I divno vičan svakoj gracijoznosti ; Najzad, verovasmo da je on bio sve ono Što bi nas mamilo da zaželimo biti na njegovu mestu.

Pa smo tako rabotali, očekivajući svetlost,

I odlazili bez dnevnoš obroka, i proklinjali hleb. A Richard Cory, — jedne tihe letnje noći,

Ode kući, i prosvira sebi kuršum kroz mozak,

___А затим ево тог модерног песничког расположења, још дефинисанијег и потпунијег, у Мастерсову:

A.Ž