Nova Evropa

и бољу валуту, и бољи међународни положај. Највећа је опасност ва, политичаре да се не могу отрести онога, што је прошло.

Застајући у овим нашим разлагањима нарочито на организапији конзвуларне струке, истичемо дакле, пре свега, да држимо за, савремено и корисно, да се цела спољна служба — и у погледу наобравбе и у погледу пратматике — сматра као једна, те да оно што важи за посланика мора да важи и за конзула, и обратно. Министарство спољних послова, као централа која стоји стално и непрестано у вези са главним политичким и привредним факторима, у земљи, има, да даје упутства свима нашим представништвима, на, страни. Његов ће задатак бити знатно лакши, ако се посланства, ортанизују као средишта за целу службу у оној земљи где је посланик акредитован. Као што централа код куће садржи сва одељења, спољне службе, тако треба дотирати и сва већа посланства, на страни канцеларијом која ће вршити све гране спољне службе, и под коју ће потпадати сви конзулати у дотичној земљи. Кад се ови једном буду изградили и организовали како треба, да могу отправљати и политичке и привредне и административне послове, отпалшће као беспредметна, и излишна, сва остала, надлештва, која, не потпадају под министарство спољних послова, а која данас нико не контролише, као што су повлашћене трговачке агенције, исељеничке атентуре, и друге полузваничне или привремено установљене експозитуре.

Будући да се код конзулата главна служба врти око привреде и трговине, а нарочито око спољашне трговине, то ће пре свега, шиљеви ове последње определити правац у којем се организација, конзулата има, кретати. Конзулати, на једној страни, припремају пео онај материјал наше привредне и трговинске политике који налази свој коначни израз у трговинским уговорима, са појединим државама и страним установама, у зајмовима које наша држава, закључује на, страни, и т. д., док на другој упућују и саветују наше привреднике и трговце, при увозу и извозу, извештајима о привредном стању дотичне земље, о њеним тржиштима и њиховим обичајима, пи условима, о кретању дена, о прођи појединих артикала, о кредитним способностима, страних кућа, и посредују при државним поручбинама. да, нас, у том погледу, долазе у обзир све оне индустриске земље Европе, и њихова привредна средишта и пристаништа, куда ми извозимо нашу сировину, а одакле повлачимо оне прерађевине које се код нас у довољној количини не производе; даље, све суседне државе, с обзиром на, живи погранични саобраћај и тешње непосредне везе. И најзад, Северна Америка, као банкар целог света, у којега се налаве кључеви за обнову Европе.

Други један моменат, који ће бити одлучан за организацију наше конзуларне службе, јесу наше исељеничке колоније. Њима, замењују посланства и конзулати власт и надлештва у домовини, примењују и тумаче стране и домаће законе и уредбе, снабдевају их пасошима и ·завичајним листовима, посредују између њих и страних власти, врше бележничку службу, штите их од пљачке страних послодаваца, банака, бродарских друштава

13