Nova Evropa

И НИП O OBE IES- ПЕН „IH PS

РВЕва добро. загледати баву на којој почива, данас. идеологија наше омладине. Прво што пада у очи, јесте чињеница, да она слепо служи као пбмарач својим оцевима, старим и преживелим идеалима, и меси с њима Заједно једно те исто блато, које смешано увек поново гњечи. Ти послушни и жилави помагачи несложни су међусобом, и поразбацани од гомиле до TOмиле, без икакве властите средишњице или свога огњишта, без своје друштвености и без свога крова, — сиромашна, моба на туђем гумну вршећи туђе жито, — наша омладина тако проживљује своју младост и свој најинтензивнији живот. Тако она, на свом властитом прагу, робује, и гази мутну воду својих отаца .... Рећићемо одмах: кривња је на бази; на бази ниче криво и неродно те на њој су криво постављени наследници: и зато треба, променути базу, и на ново тле пресадити здраву клицу, плодну и родну. Јер она је, _при свем том, чврста и жива, и процветаће и уродиће плодовима зрелим, који ће да падају сами.

са IV

daa, ће, дакле, Own an дар ћемо елушати, да нам дневице пребацују нашу авнуреност, и зар ми морамо да вечно гледамо саме црне перснективе, и да трпимо притисак који нас мучи и баца ван свих друштвевих проблема! Ми у-нешто морамо веровати, не смемо и не можемо очајавати. Ми јесмо!-Само су нав прекрили неким PODSETIM плаштовима, n запрегли нас:-у стара расклиматана, кола. =,

· Наши идеали, наши нови животни путеви и циљеви“ Где су H o. су: — Правне су још цесте. по којима хоћемо да стунамо; а где нису, прочистимо их, и равјуримо те људе што нас прежу у јалов посао. Али, пре свега, једно: да се нађемо скупа, и сви заједно да пођемо унапред.

= Да говоримо мало реалције. У задње су се време кренули и код нас и. почели.да чисте нашу властиту непоспремљену кућу. У Загребу, например, бно је конгрес јавних радника, који и нама показује камо да етапемо и. где да почнемо радити. Ако ти јавни радници не оману, ми можемо с њима под руку, можемо им номоћи. Разделићемо посао. Нако људи кажу, да је задњи час, ми кажемо, да је добар час. Основа је здрава и ми ћемо па њу нренети наше клице и засадићемо у њу чврсто корен наше младости, тако: да израсте убрзо стабло наше омладине, мимо које се неће моћи проћи с презиром и о којем ће се водити рачуна, — O којем ће се морати водити рачуна. Јер на крају крајева, без нас се не може ништа далекосежно почињати; ми већ дуго чекамо запослења, ми смо необезбеђени пролетаријат, који хоће у службу најбољима, напоредо са најнапреднијима. Дакле: без многих манифестација, и (688 дугих програма, и вечних програма, ми зпамо где нам је место и ми ћемо стати на своје место. Време је. Сад. Приступимо к јавним радницима, и удружимо се. Они су фикспрали свој дневни род и програмски рад, који и за нас вреди, пи — ако га држе — ми ћемо ићи е њима и за њима. Ако ће се на нашим свеучилиштима наћи неко да схвати ствар с праве стране, и да поведе напред, биће с њиме многи, те је готов наш успех.

i Ладислав Жимбрек, студ. мед.

294