Nova Evropa

— na zahtev radnika — prvi pregovori za reviziju nadnica, izmedju Rudarske Uprave na Kreki {tuzlanski srez) i radnika, povedeni 15. novembra 1920; ali do sporazuma nije došlo, te su se radnici odlučili na štrajk, koji je i počeo 22, decembra i, 8.. ; |

U doba kada je ovaj štrajk proglašen, Komunistička Partija Jugoslavije postojala je kao zakonita organizacija, i pravo štrajka bilo je zakonom priznato, Sam štrajk ne znači prekidanje radnog ugovora, niti se kao takvo smatra; u najgorem slučaju, može se uzeti da štrajk dovodi do suspendovanja ugovora, koji ipak ostaje na snazi. Svaka od ugovarajućih stranaka ima pravo otkaza, a — prema S 6 Službenog Reda — rok otkazu je 14 dana za poslodavce i stalne radnike, i 8 dana za nestalne radnike (»radnici koji osam kalendarskih dana ne bi došli na posao, niti opravdali izostanak, smatraju se da su svojevoljno napustili posao«}, : :

· Medjutim, Rudarski Odsek u Sarajevu, izvešten o nameri radnika da proglase štrajk, izdao je, još 21, decembra 1920, Rudarskoj Upravi na Kreki telegrafsko naredjenje, da se svi oni radnici koji se u roku od tri dana ne bi vratili ma posao imaju smalrati otpuštenima; a samim tim gubili su ovi radnici ujedno i pravo na drХаупе stanove, Ovo je naredjenje ponovljeno telegrafski 24, decembra i, g., s tim da trodnevni rok teče od časa proglašenja štrajka, te da se radnici koji se ne bi vratili na posao imaju silom iseliti iz državnih stanova, Istoga dana, na samo Badnje Veče 1920, uputila je i Pokrajinska_ Vlada šifrovanu depešu okružnome načelniku, Коjom naredjuje, da pristupi prisilnom. iselivanju štrajkača iz državnih stanova, i da strance radnike koji bi se u štrajku isticali prebaci preko granica. Okružni načelnik Grudić — izvešten.o štrajku istoga dana kada je izbio, od direktora Rudarske Uprave —, došao. je bio ioš 22, decembra, u pratnji Komandanta Mesta, pukovnika Jovana Petrovića, na Kreku, i saopštio je predstavnicima radnika naredjenje Rudarskog Odseka, s tim da će i sve radnike koji nisu iz tuzlanskog kotara proterati u njihova zaVičajna mesta, Žatim je odmah i pristupio izvršenju ovih pretnji.

U rudnicima na Kreki rade dve vrste radnika, i to: pravi radnict, obično kvalifikovani, mahom Slovenci, koji stanju u državnim zgradama, i ostali radnici — seljaci iz okolnih sela. Odbor Podružnice Rudničkih Radnika reši tad (23. decembra), da se radnici-seljaci solidariša sa kvalifikovanima i da prime svoje drugove Slovence u svoje " Фотоуе, ра да зе — ако zatreba — + silom odupru nastojanju vlasti da ove izgone, Seoba je izvršena od 24. do 26, decembra, tako da кад је 26, decembra otišao jedan pristav sreskog načelstva па Kreku sa proputnicama za izgnane štrajkače, u stanovima njihovim nije već nikoga više našao, Onda je okružni načelnik poslao poteru za štrajkačima — odred žandarmerije. pojačan policajcima —, te je u Husinu i na Lipnici došlo do oružanog sukoba izmedju žandara i seljaka, ја 1 1 lise"

Na taj se način, očigledno, desilo ovo: Na legalno proglašenje štrajka od sirane radnika na Kreki, odgovorio Je poslodavac ({Ru-

298