Nova Evropa

Проблем народних мањина,

Са задовољством сам прихватио позив уредништва да напишем чланак по овом предмету. Али се прво морам да з32питам, зашто се оваки задатак намењује баш једноме Британцу 2 Да ли можда зато да би онај мој земљак и писац који се крије под именом Роберта Беркхила (Викћи), а који је пре две или три године објавио књигу о овом питању, где о положају у Југославији износи врло одређене погледе, засноване, како и сам у свом предговору признаје, на проучавању од равно пет дана, добио достојног сарадника 2 Или можда зато што су се и неки други моји компатријоти, мање необазриви него T, Беркхил, али подједнако недемократски у свом срцу, ставили у положај самозваних судија за питања која се њих непосредно исто толико тичу колико, например, југословенских публициста питања унутрашње политике Британског Царства 7 Не, ја ћу одмах да изјавим да не припадам тој елити заједљивих филантропа, и да више волим да на начин мање незгодан изразим своју добру вољу према својим југословенским пријатељима и њиховој земљи. Народним мањинама, и земљама у чијем се склопу оне налазе, странци би, по мом нахођењу, највећу услугу учинили, кад би то питање престали износити по разним конференцијама и у „човечанским“ круговима, остављајући моћи времена да ране исцели и грешке поправи, Узећу стога да ми је овај позив упућен зато, што је Британско Царство у овом проблему имало далеко веће искуство него макоја друга европска држава која долази у обзир и на коју се односе уговори о народним мањинама; зато што су Британци, можда, у положају да ствар посматрају мање пристрасно и с више хладнокрвности. Остављајући, дакле, за тренутак, на страну улогу Друштва Народа у овом питању, покушаћемо да бацимо поглед на сам проблем са ширег, филозофског, становишта.

Шта се подразумева под народном мањином 72 Строго узевши, народна мањина јесте једна друштвена група с посебном нацијоналном свешћу, у оквиру суверене државе коју сачињава. још једна друга група — група већине. Израз мањина повлачи сам по себи присуство већине, а у обичном говору, већине и мањине одређују се бројевима.

Применимо ово на прилике суверене државе којој ја приnana, Ha Британско Царство. Ко је ту група већине Извесно не Енглези, који броје свега неких 36 од 440 милијона поданика који су присегли на верност краљу Ђорђу. Само по један од седморице припада белој раси, а од четворице тројица су Индијци. Кад би Велика Британија, са својих 320 милијона, била један народ, тојест кад би доиста била прожета једном јединственом нацијоналном свешћу, тада би она била

200