Nova Evropa

svog sina privoleo da ostavi diplomaciju, On bi još pametnije | učinio kad bi i svog sestrića angažovao da napusti službu lcojoj nije dorastao, Jer dok mas u Ligi Naroda bude predstavljao 6, Milutin Jovanović, položaj naše države ne može se popraviti, Mi to kažemo ne iz partijskih već iz čisto patrijotskih pobuda. Ako igde, zacelo u Društvu Naroda, čast i ugled zemlje treba staviti iznad ličnih ambicija i rodbinskih veza, ~ Du : Dr. R. Miković.

Beleška, Publikacıje Lige Naroda,

Ogromna. je literatura o Društvu Naroda, — o njegovoj potrebi, o njegovu poreklu i postanku, o njegovim zadaćama i njegovoj organizaciji, — na svima kulturnim jezicima, Spominjemo ovde samo odlične traktate o tome Gj, S ela (Georges Scelle), profesora Medjunarodnog Prava па Univerzitetu u Dižonu, koje izdaje francusko udruženje Lige Naroda {»AssociаНоп francaise pour la Socićtć des Nations«J} {prvi traktat izišao godine 1922), I pojedini ugledni evropski časopisi posvećivali su već cele svoje brojeve ovome predmetu; tako naš francuski imenjak »L Europe Nouvelle«, koja je, za irajanja Četvrte Skupštine Ligine, izdala jednu svesku {22, septembra 1923) uz saradnju članova Skupštine i Saveta, i drugih poznatih prijatelja Lige Narodš {sa mnogobrojnim Rkarikaturama učesnika ma Skupštini).

Sama Liga ima svoje odeljenje za publikacije, te izdaje redovno i povremeno razne spise i dokumente, kojih se nakupilo već za čitavu malu knjižnicu, (Svi spisi Lige — osim onih koji se štampaju za privremenu upotrebu — mogu se kupiti, Koliko nam je poznato, za Jugoslaviju je ovlašćen knjižar Lige: Henri Soubre — 19, Knez-Mihajlova — Beograd), Svi se spisi Lige štampaju na francuskom i engleskom (zvanični jezici Lige Narod4), a poneki i na drugim jezicima, Na našem jeziku štampane su dosad (latimicom, i ćirilicom) dv e knjižice: 1) »Liga Narodš — mjen sastav i uredjenje«, i 2) Liga Naroda i manjine« (1924), koje su izdate od Imformativnog Odeljenja Glavnog Sekretarijata Lige, u njegovoj popularnoj seriji brošura& za obaveštavanje širih krugova o radu i o dlavnim zadacima Lige Narod4, U ovu: seriju dolaze, osim gore spomenutih, još i sledeći predmeti, Ustav Lige, Ekonomski i finansijski rad Lige, PFPinamsijska obnova Austrije, Prevoz u komunikacije, Politički problemi, Higijena i zaraze, Stalni

227