Nova Evropa

Ovaj ga је uvjeravao, da Split treba da napusti svaku nadu na kraći željeznički spoj preko Bosne, kojim bi mogao postati lukom za izvoz Bosne i Hercegovine, i Srbije: — » fo Madžari neće nikada dopustiti, Mi ćemo omogućiti Srbiji izlaz na More, ali srpska luka mora da bade — naša Rijekal«,.., Bečka i peštanska vlada ostale su u tome konzekvenine do kraja. Kad se najzad moralo pristupiti gradnji ličko-dalmatinske željeznice, i to ne iz ekonomskih već vojno-strategijskih razloga, trasa je provedena tako da bude nemoguća makakva konkurencija Rijeci.

U takvim je ekonomskim prilikama zateklo Dalmaciju oslo· bodjenje. Ona je s pravom mogla očekivati da je završena perijoda njezina ekonomskog zastoja, i da je na pragu, i na tom роlju, poleta i procvata. Rastvorio se pred njom širok horizonat: ona sa svojom od prirode tako bogato razvijenom obalom, sa prirodnim lukama, postaje izlazom na More nesamo Jugoslaviji nego dijelom i ostalom Balkanu, — Dalmacija postaje jedinoslobodnootvorenoslovensko primorje! U mislima i srcima rodoljuba nade su dobijale fantastične konture, Ovim nadama dao je izražaja Dr, Trumbić u svom znamenitom đovoru izrečenom u Konstituanti (23. i 25, aprila 1921): »Mentalitet u državopravnim pitanjima« — kazao je on onda »nije jednak kod Hrvata u Dalmaciji i Bosni kao kod onih u Hrvatskoj. Na to utiču neke odredjene prilike koje postoje, a nesamo plemenski sentimentalizam, ili jedno idejno shvatanje pitanja, Što se tiče Dalmacije, danas kada se oslobodjenjem riješilo opće nacijonalno pitanje, orijentacija je nova, Ranije u političkom životu bili smo zaokupljeni čežnjom da se emancipujemo od tudjinskog upliva, da se stvore narodne škole, da dobijemo općinske i poslaničke mandate u svoje ruke, naime, da narod dobije u svoje ruke sve pozicije svofđa narodnog i prosvjetnog života. Danas, kad je nacijonalno pitanje riješeno, u Dalmaciji ne možete naći jednako shvatanje svih državopravnih pitanja kao u Hrvatskoj, Gospodo, vi znate kojim je pitanjem Dalmacija danas najviše preokupirana. To je pitanje ekonomsko, pitanje ekonomskog razvitka. Vi znate da je Dalmacija siromašna i gola, ali je Dalmacija od dragocjene vrijednosti, ako kao primorje bude imala funkciju koja je ideunarodnomorganizmu čijije sastavni dio. Dalmacija nije nikakva jedinica za sebe. Ona nema nikakova samostalnog života, ona je, riječju, lijepo dugo p rimorje cijele naše Otadžbine koja joj leži u zaledju«, U stenogralskom zapisniku iz koga ovo ispisujemo, stoji zabilježeno, da su ove riječi bile propraćene »živim одоbravanjem«, Šteta što je pritom samo i ostalo!

U Dalmaciji se nije subilo vremena, Sabirali su se podaci, slvarali planovi, držali sastanci, itd.; čak se stvorilo i Jedno

76