Nova Evropa

пропаганде што је задњих година тако успјешно вођена у иноземству, и од наших туристичких савеза и појединих домаћих установа и подузећа, као и од стране саме државе, ефекат сваког напора мора изостати, ако се у најскорије вријеме не створи главни предувјет за развој индустрије странаца, — а то је градња једноставних али удобних и модерно сазиданих већих хотела. Том циљу у првом реду треба да служи читав наш далњи рад; том циљу имала је да послужи и некидашња конференција, одржана у Сплиту, на којој је први пут било детаљно расправљено питање хотелијерства на приморју, у вези са радом наших организација за унапређење туризма. Надајмо се да ће нам скора будућност показати, да наши напори нису били узалудни. Јерко Чулић, равнатељ „Приморског Савеза за унапређење туризма".

„Слике из поморског живота". (Поводом другог издања.)

Једно од најоригиналнијих дјела српскохрватске путописне књижевности јесу „Слике из поморског живота“, у којима је Јурај Царић, у двије књиге, описао своја младеначка путовања на једрењаку „Јареду“, од Александрије у Марсиљу, из Цариграда у Црно Море, и из Средоземног Мора у Енглеску и Сјеверну Америку. Ови су путописи утолико значајнији што, уза све вишестољетне традиције хрватскога поморства, у нашој књижевности једва да има које дјело из живота помораца, бродовласника, и свих оних што су у уским везама са. поморском трговином. У том погледу је Јурај Царић изнимка. међу нашим поморцима. Он је наиме озбиљно намјеравао да се посвети поморском звању, и након завршених наутичких студија био је већ примљен за приправника (кадета) на једрењаку некадашњег пељешког Поморског Друштва.

Мало се зна на копну, али у приморју памте још сви старији људи, да су прије него су се посвуда увели пароброди, у Боки Которској, у Дубровнику, на Пељешцу, у Старом Граду, у Бакру, и по осталим мјестима опстојала поморска друштва за бродове на једра, који су пловили и трговали по свим океанима, будући да се наши поморски капетани и морнари могу мјерити са било којим поморцима других народа, Јурај Царић је описао неколико мјесеца проведених на таком једном великом једрењаку, уз све оне обичне и необичне околности, неприлике и опасности, које испуњају морнарски живот.

127